Utmärkt!

image95


En utmärkt tröja! Jag känner mig utmärkt!

Tack, Lotten!

Ga xào xa ot

Vietnamesisk kyckling med citrongräs och chili, betyder det, det fattar väl vem som helst!
Uttalet däremot är svårare att gissa sig till.
Fast min variant är nog svenskt förfuskad. Det gör inget för den blev himmesk. Vilka smaker! Hela gommen blev fylld. Sött surt aromatiskt, antagligen umami. En upplevelse!

image94

Jag lagade förr rätt mycket thaimat i svensk tappning, basen var ofta kokosmjölk så klart, ingefära, chili och citrongräs likaså.
Vi tröttnade hela familjen efter några år, tunnbrödrulle från mojjen var mer exotiskt i vårt hem.
Den här rätten kände nu så ny och spännande, speciellt som den var utan kokos.

Pak soi är ungefär detsamma som minimangold. Man kan säkert använda spenat också.

Ingredienser
600 g kycklingfilé
2
stänglar à 15 cm användbart, finhackat citrongräs
1 gul lök finhackad
2 msk finhackad färsk ingefära
1 msk finstrimlad röd chili fast jag tog 2 tsk sambal oelek
1 msk finhackad vitlök = två stora klyftor
2 msk fisksås
2 tsk ljus soja, kanske lite till
2 dl vatten
1 tsk socker
1⁄2 tsk peppar
3 msk olja
6 st små pak soi, 400 gr kanske. Borde ha dubblerat!! Eget tillägg denna gång
300 g trattkantareller.
Eget tillägg denna gång
finstrimlade myntablad till garnering, färsk koriander tog jag

Skär kycklingen i grova bitar, 4 st per filé.
Finhacka citrongräset. Hacka lök, vitlök och ingefära fint.
Dela pak soi i grönt och vitt. De vita hårda delarna strimlas. De gröna bladen rivs i halvor lite slarvigt och läggs åt sidan.

Fräs lökar, ingefära och det vita av pak choi i lite olja.
Slå på vatten, fisksås, soja och socker.

Bryn kycklingbitarna i en stekpanna vid sidan och lägger över bland grönsakerna i såsen. Låt småkoka i 7-8 minuter tills kycklingen är helt klar. Smaka av med peppar

Fräs under tiden svampen i pannan som kycklingen stektes i.
Ta upp svampen och lägg i grytan. Vi i familjen har en person som inte tål just trattkantareller, så hos oss fick var och en ta på sin tallrik.

Precis innan servering fräs på de gröna pak soi-bladen 30 sekunder och rör ner i grytan
Strö över precis nyhackad färsk koriander och servera.

Den här gången blev det rött råris till.

Grekiska lammfärsbiffar

image93

Med fin lammfärs i kylen men minimalt med tid innan ungarna enligt egen utsago svälter ihjäl är alternativet enkelt:

Grekiska lammfärsbiffar

600 g lammfärs
1 skiva dagsgammalt vitt bröd
1 lök
1-2 klyfta vitlök
2 msk vitvinsvinäger (lite vitt vin eller citronsaft går också)
vatten, börja med ½ dl
½ tsk kanel
1/4    tsk mynta
½ dl hackad persilja
peppar
salt
ev. 1 msk olivolja
fett att steka i


Smula det vita brödet i en bunke, häll på vinäger och vatten. Hacka lök och vitlök, lägg det i bunken med övriga kryddor utom salt. Låt stå och svälla i 10 minuter. Tillsätt mer vatten om det blir för torrt.
Blanda ner färsen. Om det var en mager färs tillsätt lite olivolja så blir den smidigare. När smeten är välblandad tillsätt saltet. Forma till bullar eller biffar. Stek i inte allt för varm panna.

Till det är det gott med klyftpotatis, tzaziki och en sallad.
Andra tillbehör kan vara kokt potatis, sky från stekningen, citronklyftor och finsmulad fetaost.
En bönsallad med stora vita bönor och oliver är inte heller fel.

Ett utmärkt sätt att få barnen att tycka om smaken av lamm.

Rösta på Cyberkocken Oktober 07


Den här gången blev det fyra bidrag att glädjas åt och rösta på.
Ingredienserna som ska ingå är vit fisk, potatis, oliver och svamp.

Vilken uppfinningsrikedom det finns hos alla hemmakockar, vilken matlagningskärlek, jag både roas och imponeras!

De fyra bidragen är:

Fisk- och olivfärserad potatis med tomatsvampsås från Ilva på Aglio e olio

image89


Fylld spättafilé med potatismos från Ett öppet fönster och Karin.
(Karin hade ingen bild så jag lånade en av Ilva.)

image91


Dill- och olivgnocchi med halstrad fisk, frästa trattkantareller
och brynt dill- och olivsmör från Frida på Broccoli

image92



Vitlöksdoftande fiskspett med medelhavsgratäng som Lata mamman skapat.

image90



Ni som läser kan
rösta på Folkets Val:


Vilken rätt vinner Folket Val denna gång?
Fisk- och olivfärserad potatis med tomatsvampsås
Fylld spättafilé med potatismos
Gröna gnocchi med halstrad fisk, trattkantareller, olivsmör
Vitlöksdoftande fiskspett med medelhavsgratäng
  
Free polls from Pollhost.com





Rösterna räknas fram till måndag den 6:e November.
Till dess ska även juryn överlagt färdigt. Vi behöver ha helgen på oss för att hinna med vardagslivet också.

En liten sidoanmärkning: Jag får inte till ett vettigt utseende eller placering på Pollhosts röstlåda. Det fick bli så här.
Det är svårt nog att komma till rätta med blogg.se:s publiceringsverktyg.

I'm singing in the rain

En regnig dag tillsammans med barnen, det är den bästa dagen på länge.
Utrustade med regnsäkra jackor, ryggsäckar och kylväska åkte vi på storutflykt till ?? Hötorget och utbudet där av mat och kryddor.

Vilket mateldorado för en svulten byhålegourmet.

Sent i gårkväll kom jag på att jag inte alls kom på var de där härliga asiatiska butikerna låg som jag var på för några år sedan. Jag kände mig som värsta stalkern när jag frankt kontaktade Lisa via mejl för tips. Hon måste ha förstått matkrisen för hon svarade mycket vänligt och snabbt trots arbetsbelastning. Heder och tack, Lisa!

Så vi började på China Market och Omi Food (Omi Food har en del recept) som båda ligger strax norr om Hötorget på bakgatorna, den ena på Olof Palmers gata, den andra på Olofsgatan.


Även mina inte alltid så tålmodia yngel tyckte det var spännande, särskilt efter att jag pekat ut godis- och snackshyllorna. Sen blev de mutade med ingefärsgodis, cocosnötsläsk (som senare hälldes ut i en gatbrunn) och lyckokakor.


För egen del blev det ljus soja, tamarindpasta, wotonplattor, frysta dumplingar, agaragar, kondensmjölk , risvinäger, svarta sesamfrön, pak choi, färskt citrongräs, tapiocapärlor och, efter viss tvekan, torkade räkor . Undrar om man törs öppna förpackningen inomhus? Men den fantastiskt trevliga personalen tipsade om att förvara dem väl tillslutna i frysen efter öppnandet.



Vidare till Hötorgshallen med massor av synintryck och avsmakningar. Förråden fylldes med bockhornsklöver, nigellafrön, gula och gröna russin, belugalinser, röd quionoa och rött råris för nämna något.

image88


Nu var våra armar långa och ryggar krumma, men vidare till den underbara Latinamerikanska kötthandeln.
Bara titta, inte röra!
Fast lamm är ju så gott ?
Oops, 2 kg lammrygg till grytor och en rejäl mängd lammfärs till i kväll fick visst plats i kylväskan.

De tåliga telningarnas tålamod började tryta så en kebablunch satt bra och var exotiskt för mina bonnungar.

Att från Hötorgshallen gå till tunnelbanan innebär så klart att gå förbi alla torghandlare som hade kundbrist en sån här regnig dag. Fina trattkantareller för 9 kr/hg gick inte att motstå, eller söta citrusar.

Jag tror den sammanlagda vikten av inköpen blev 10 kg som vi tappert släpade på tunnelbanan för vidare färd mot parkeringsplatsen.

Nu sitter jag här lycklig och kan inte bestämma vad jag ska göra med alla godsaker först, allt måste ju provas!

Roligt nästan jämt

DSC00235.JPG



När man är en god medborgare och inte använder miljögifter får man också den roliga uppgiften att ta bort små, otäcka, vassa havstulpaner som hunnit bita sig fast som berget.
Blä!

Tur att vi skurade undersidan av stora båten den där dan i augusti. På den fanns inga havsodjur. Jo, en ynkla liten tulpan satt bakom propellern.

[Påminnelse till oss själva: Hur kallt och avskräckande vattnet än är, är det enklare att dyka i augusti än skrapa i oktober.]

Pizzapengar

image83
(Foto: Scandblue från Flickr)

Pizza ingår absolut i barnfamiljernas matpyramid. Den har en stor del av basen.
Men jisses vad det kostar för fyra personer.  Sedan några år bor vi i en håla där billigaste normalpizzan kostar 55 kr, inget priskrig här inte.
Familjepizzan som är aningens för liten för vår familj kostar minst 160 kr.

En liten snabbkalkyl får det till att ingredienserna till basen, deg och tomatsås, för fyra personer kostar under 25 kr, ost att strö på ytterligare ca 10 kr.

Beroende på smaksättning kostar alltså en hemmapizza från ungefär 10 kr per person.
Dessutom kan man göra den nyttigare än köpepizzan och barnen tycker det är kul att göra sin egen variant.

Plötsligt blev det inte lika besvärligt att sätta en liten deg på jäsning.
Pengarna som blir över får den här gången gå till lite bra lammkött.

Har ni inget eget favoritrecept, titta på AnnaMarias!

Skräcktanternas krönta häxa

Martha Stewart är en skräcktant. Hennes perfektionism får mig att få eksem i magen. Men hon är ett proffs, det måste jag erkänna.

Jag har en son som fyller vid Halloween. Nu blir det det elfte året med skräcktema. Jag är innerligt trött på det. Jag vill ha riddartema, spidermantema, discotema, Karate Kid- tema, dinosaurietema , biotema, djurtema ? vad som helst men inte Halloween.

Men nähä.
-- Mamma, gör du något roligt till min födelsedag i år igen, snälla!!!!!.
-- Vad är roligt, då?
-- Ja, du vet, nåt skräckigt, liksom.

Håhåjaja. Jag får fråga Martha om hon kan komma över.

Gul fisksoppa

image79
Inspirerad av Årstidernas recept och deras fina lådor som kom första gången till oss igår blev det en snabb och god soppa igår. Den blev milt fyllig och gyllengul, utan vare sig saffran, curry eller gurkmeja.

8 portioner

600 g spättafile, strimlad grovt
2 st gulbetor
300 g jordärtskockor
2 lökar
1 stort äpple
fiskbuljong, tärning och vatten
citron
1 klick smör
örtkryddor.


Hacka och tärna lök, gulbetor och kockor. Fräs i en gryta, häll på buljong och låt koka 7-8 minuter. Tärna under tiden äpplet, hacka persilja. Lägg i äppelbitarna i soppan, pressa i citron och låt koka 2-3 minuter. Bitarna får inte bli för mjuka och mosiga.
Smaka av med salt och peppar, runda av med en klick smör.
Ta grytan av plattan, lägg i fisken och låt stå ett par minuter, strö över grönt ? klart!

Det känns som om man kan lita på deras recept, att de passar mina smaklökar.

Korvbergare

image78
Liten kassa men sugen på något annat än potatissoppa eller havregrynsgröt?
Ett litet udda budgettips kommer här.

350 g rå köttkorv. Bör absolut vara en snäll mesig sort utan kryddpeppar och/eller nejlikor. Värmlandskorv går bort.
2 dl riv av gamla ostkanter+kesella. Hälftenhälften är idealet, beror på vad det tomma kylskåpet kan skaka fram i snåltider.
En äggula om det finns hemma
ströbröd
peppar, inget salt för det brukar finnas nog och lite till i korven.

Töm den råa korvmassan ur sitt fodral i en skål, blanda ner ostmassan, det eventuella ägget och en rejäl dos peppar. Forma små platta bullar, vänd dem i ströbröd.
Ströbrödet är viktigt, för osten smälter så klart vid värme och kan smita ur bullarna. Ett skal av ströbröd håller innehållet på plats.

Stek på lite mer än mellanvärme i stekpanna några minuter på varje sida. Om så önskas kan man sedan slå på 2 dl vatten i pannan och använda skyn till sås.

Servera dem med potatismos, eventuell sky och små, fina, gröna ärtor. Häromdagen hade vi stekt svamp och färska groddar till, också vardagsgott.

Om man blundar och fantiserar kan man en kreativ dag låtsas att det är en Wallenbergare. I alla fall blir de nästan lika mjuka och lena i gommen.

Tydligen gjordes en variant av dessa biffar i Västergötland och kallades ?skinnatröt? enligt den här roliga korvsidan.
Vilket jobb och vilken själ den mannen lagt på korvar!

Så sant som det är sagt

Med  uppmaning från Görel:

Sju sanslösa snusförnuftiga sanningar

1) Jag är väldigt blyg. Det tror aldrig de jag möter för oftast kompenserar jag det med att prata enormt mycket.

2) Jag har däremot totala motsatsen till scenskräck - jag älskar att prata inför andra i formen av föreläsning eller hålla tal.

3) Jag har byggt och snickrat på en bostad från grunden, ett sommartorp totalrenoverades och med senaste huset blev en hel del hamrande också. Nu vill jag bo i lägenhet med vaktmästare. Aldrig mer bygga för att bo! Trädgård kan jag också vara utan, bara det är en skog eller sjö i närheten.

4) Jag avskyr att pyssla och leka låtsaslekar med barnen. Däremot snickrar jag gärna med dem, leker kurragömma, åker pulka och spelar brädspel.

5) Fanatisk folkpartist utan partitillhörighet. Det är jag. "Å ena sidan kan man tycka ... Men om man ser det från andra hållet ..... " Det är inte så att jag vänder kappan efter vinden. Jag kan snurra den när det är vindstilla också.

6) Jag har myndighets- och formulärsfobi. Speciellt för egen räkning. Det är inget bra som egen företagare, min inställning till Skattemyndigheten är infekterad och skräckfylld. I deklarationen gör jag för säkerhets skull inte ens de avdrag jag har rätt till för att vara på säkra sidan. Jag är säker på att de äter företagare till frukost och har en sträckbänk i källaren.

7) Jag har absolut inget tålamod, vare sig med dumhet, dryghet eller tråkiga saker. Det betyder också att jag inte är speciellt envis. Min svärmor hävdar i och för sig motsatsen, men det vägrar jag förstå.

Min blyghet hindrar mig från att skicka vidare.

Cyberkock Oktober 07

God Morgon!

Idag är det onsdagen den 24 oktober , dagen namn är Eilert och Evert. Temperaturen längs Roslagskusten är 4°, solen skymtar bakom slöjmolnen och det ser ut att bli en bra dag.
*trumvirvel*
Får vi lov att presentera komponenterna till helgens stora mattilldragelse: Cyberrrrrrrkooocken!

Med en väldigt subjektiv variant av utlottning blev det:

vit fisk    svamp    potatis    oliver

Från listan vi skulle välja från gick allt sött bort, ety Moder Kajsa är diabetiker. Stjärnanis fick också stryka på foten eftersom BrazilianLinda har det just nu i Lördagsgodis.
Efter det gick lottningen till så att jag verbalt slängde orden via telefontråd. De ord som studsade högst och mest på Moder Kajsas smaklökar blev nominerade.

Vårt tillägg blev svamp, det är ju i alla fall höst fortfarande.

Formalia:

Ni som vill vara med funderar, inhandlar, fiskar och plockar, för att sedan laga till, smaka av, skriva ned och gärna fota skapelserna.
Sedan publicerar ni det och länkar till det här inlägget, tack. Skriv också en kommentar här med en länk till ert bidrag.
Det är för att samla alla bidrag på ett ställe.
På tisdag den 30:e oktober buntar jag ihop inläggen för att låta juryn bedömma dem och för att låta alla bloggläsare rösta på sitt val.

Är det någon kock som inte har en egen blogg, hojta så kan jag eller Ilva hjälpa till.

Om man av religösa, vegetarianska eller praktiska skäl vill avstå från någon ingrediens får man lov att byta ut den mot lämpligt alternativ av eget val.

Har jag glömt något? Säg till i så fall.          Lycka till!

image77

Fläskkött och korv och vin och oliver och paprika och ...

Den här mustiga grytan i ljus buljong blev en god helgmåltid. Den mustiga buljongen fick mig att tänka på Lagavoulin, hur absurt det än kan låta. Det var vinet och den rökta smaken från korven som åstadkom det, I suppose. En riktig pojkgryta blev det i alla fall.

image76
    
Mustig fläskgryta

1,2 kg grytbitar av fläskkött
300 g chorizo eller annan lite starkare korv
3 morrötter
3 lökar
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
persiljestjälkar
2 röda paprikor
2 dl små oliver, gröna och svarta
3 dl vitt vin av enkel sort
1 liter buljong
persilja, hackad, till garnering

Klyfta lök och grovhacka vitlök. Skala och skär morot i grova bitar.
Stek löken mjuk, men utan att den tar färg, i en stekpanna, lägg över i en gryta. Lägg i morötter, vin, hela lagerblad, hela persiljestjälkar ar och buljong i grytan och sätt på plattan.
Slanta korven grovt, bryn i stekpannan, lägg i grytan.
Bryn fläskköttet, lite i taget i det fett som eventuellt runnit ur korven, lägg i grytan.
Håll grytan kokande i cirka 30 minuter, för att sedan lägga i grovstrimlad paprika och oliver. Efter tio minuter, stäng av plattan och fiska upp persiljestjälkarna och lagerbladen. Låt nu grytan stå kallt medan du tar en promenad eller ringer svärmor.

När det är dags att äta, värm upp grytan, strö över rejält med persilja och servera till exempel med kokt potatis och broccoli. Fina färger blir det.

Skulle det bli något över blir det en väldigt god köttsoppa nästa dag, spädd med lite vatten och en brödbit till.

Fredagspasta

Som så många andra vill vi äta gott på fredagkvällen. Dessutom måste det vara lättlagat, familjevänligt och hyfsat nyttigt, så att man kan proppa i sig några chips senare utan allt för dåligt samvete.

I fredags blev det Cannelloni med fikonsallad.

image74

Canneloni är busenkelt och förförande gott.

För 4 personer:
[Uppdatering: Ja, det var tänkt för 2 vuxna och 2 barn. Det blev 12 rullar. Vi åt tills vi höll på spricka, ändå räckte det till en liten lunch för samma gäng nästa dag. Så det kanske snarare är 6-8 portioner.]

Rullar:
500 g färska lasagneplattor
450 g frusen bladspenat
250 g Keso eller Kesella. Det gör inget om det blir mer.
200 g rökt skinka, gärna Westfälischer eller Schwarzwald, tysk variant av lufttorkad skinka - mycket smak för lite pengar.
2 st vitlöksklyftor
timjan
salt och peppar.

Bechamelsås:
Smör, mjölk, mjöl, kokbok att slå upp proportionerna i. Gör dubbel sats, eller så att det blir ca 7 dl sås.

2 dl riven ost. 1 1/2 dl rörs ned i bechamelsåsen, 1/2 dl strös på rullarna innan gratinering.

Gör så här:

Tina spenaten, pressa ut vätskan. Blanda med färskost, pressad vitlök och kryddor.
Lägg en skiva skinka på en lasagneplatta, lägg på en stor matsked spenatröra och rulla ihop.
Fortsätt med ersten av rullarna. Lägg dem tätt i en form med skarven ned.
Häll på den vita såsen, strö över lite ost.

Gratinera i ugns till läcker färg. I 175° tar det ca 20 minuter.

image75

Fikonsallad

Till det smakar fikonsallad extra bra. Fikon och spenat är en fin kombo.
Dessutom går det hos oss galant att få i barnen grönsker med fikon till.

Varva en god sallatssort, här Romanasallad, med en mild lök i skivor, lättkokta sockerärtor och mycket persilja. Lägg till minst ett fikon per person. Ringla över en basvinägrette.

Ät, njut, låt barnen duka av bordet medans du plockar fram ett kul spel!
Mysig fredag!

Cyberkocken går vidare

Redan nu i helgen är det dags för nästa omgång av Cyberkocken. Ilva har lagt ut den nuvarande ingredienslistan vi ska lotta några komponenter ur.
Fyll gärna på den listan med förslag!
En spännande ny råvara eller kanske en som känns lite bortglömd? En speciellt god krydda eller ny som väckt intresse?

Till på onsdag ska vi ha bestämt oss Moder Kajsa och jag. Kom tillbaka och titta då.

Löjligt loj

Hela helgen har gått i matens tecken. Nu sitter jag här mätt och däst och har absolut ingen kraft/lust över till att mecka med den knasiga kameran. Om orken återkommer skulle jag kunna visa er lite av fredagens snabbfixgoda lasagnerullar.

Ett annat alternativ vore att avslöja svägerskans hemliga knep till en fantastiskt god smörgåstårta. [ *viskar* En hemlis, berätta inte för min svägerska: Jag gillar inte smörgåstårta egentligen. Hennes är ett lysande undantag, undantaget som bekräftar regeln. Den är vrålgod. Dessutom vacker.)]

Sen skulle jag kunna skriva lite om min irritation över kedjornas prissättning av kött, eller deras styckningsmetoder för den delen, om lite kraft fanns kvar.

Eller kanske ett recept på en - trots styckningen - riktigt god fläskgryta med mustiga smaker skulle kunna bli ett inlägg.

Men, nej. Jag tror jag sätter mig i soffan med en kopp te och vänta på min make som nattar barnen. Det känns som ett utmärkt söndagsalterantiv. Det andra finns kvar till veckan.

Trallalala! Vi vann! (..och sen vill jag tacka ...)


Klart man blir glad! Moder Kajsa och jag vann Cyberkocken!
Minst sagt oväntat! Innan kreerandet hade jag ju ett anfall av inte-kan-väl-jag-när-alla-andra-är-så-duktiga-anti-hybris.
Typiskt tjejig gen och gren, för övrigt, det här självförtroendedippandet.

Tack Linda och Jennie i juryn! Det kan inte ha varit helt enkelt.



Att vi vann beror på min mamma. Hennes matfantasi skulle få vilken kvarterskrogskock som helst att bli spenatgrön av avund. 75% av våra samtal handlar om mat, råvaror och smaker, kockar, böcker och recept.
Annat var det under barndomsåren. Aldrig serverade hon "normal" mat som fiskpinnar, flässkotlett med brunsås eller stuvade morrötter, sånt som kompisarna fick hemma. Nej hon envisades med viltgrytor, apelsinsoppa med rosépeppar och en vansinnig massa grönsaker tills vi trodde vi skulle bli kaniner. Stackars oss, tyckte vi då. Lyllos oss, säger vi idag.

Grattis också till Lata mamman som vann folkets val med hennes goda pastarätt!
Vill ni se de andra bidragen? Läs här!

Kan någon vänlig själ informerar mig om vad som förväntas av oss nu, och när!



Nu är det fikadax

Jag är en en-åt-gången-blogg-läsare. När jag hittar en rolig, intressant, spännande, kunnig, berörande, intellektuell, barnslig eller på annat sätt läsvärd blogg läser jag gärna det mesta som finns där.

Den absolut roligaste hittills är Lotten. Tårarna rinner efter fnissanfallen skapade av hennes kåserier.
Just nu är det minst 10 minuter Lotten om dagen, annars kan jag inte jobba.

Någon som berört mig djupt på helt andra sätt: Någons mamma, någons dotter.
De som skriver där har radikalt ändrat mitt sätt att tänka. Det är att få en present när man får tillfälle att vidga sina trånga vyer.

Hur kan någon säga att bloggeri är en marginell företeelse? Bättre än kafferaster, säger jag, i detta kaffedrickande land.

Överskjöljd

Skojjigt ord att skriva. Överskjöljd.

Det blev jag igår. Av minnen.

Minnen av dammiga omklädningsrum, tidiga mornar med egenhändigt fixad frukost och lunchmacka, träningsväskan packad.
Lukten i omklädningsrummen av gamla svettiga träningskläder, gummigolv, tvålrester, damm. Gatorede på tungan. Banan.
Bollduns, skratt, skvaller. Utmattning, glädje, besvikelse. Känslan av att kämpa tillsammans.
Känskan att var utvald när man som 13-åring fick skriva matchprotokoll på seniorlagens hemmamatcher.
Att göra mål. Att se kamraterna göra mål. Att heja på hemmalaget.
Att vuxna brydde sig om vår lek och alldeles alldeles seröst brydde sig som lagledare och domare. Att de lät alla vara med.

Det var min livsluft. Det lovade jag då att jag skulle ge mina framtida barn.

Nu sitter jag här med mina underbara pojkbarn som båda avskyr bollsporter och lagidrott.
Vad hände? Genetsik felkodning?

Simmar i soppan?

Det blev en väldigt god soppa i går. För recept kan man ta vilket vanligt bojjabäsinspirerat recept som helst. Hemligheten är saffran, massor av hackad (inte pressad) vitlök, apelsinskal och timjan. Fyra måsten!
Om man envisas kan man ha i lite fisk. Lite syra är ju bra också, vin eller tomat.

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more

Nuförtiden ska man undvika torsk för att vara en god människa. God fisk blir svårare.
Jag köpte färsk lubb. Killen som sålde den påstod att den var bra ersättare till torsk, dessutom kostade den mindre än hälften av torken. Honom ska jag inte lita på mer. Lubben var visserligen fast i köttet som torsk och hyfsat vit efter kokningen. Men lukten i rått tillstånd! Den skulle vara pinfärsk enligt informationen, ändå stank den. Inte som gammalt fiskrens utan mer sötaktigt, kvalmigt. Det var nära att den åkte i soporna. Som tur var blev den okej i soppan. Absolut inte fantastisk, men okej.
Mycket stora fina musslor och räkor räddade feststämningen. Självklart hemmajoxad aioli och gott bröd.

Årets snabbaste tårta fick en bra smakkombination som jag måste utforska närmare: krusbärssylt, päron, kaffe.

...det är ingen vanlig dag ...

"Vad är det för en dag, vad är det för en dag? För det är ingen vanlig dag, för det är .........s födelsedag, hurra, hurra hurra!"
 ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more
Mitt huvud värker så jag vet inte var jag ska ta vägen. Det är spänningshuvudvärk, det har varit lite för mycket. (Lite mycket? Jätte-stor? Vad är termen för sådana ordsammansättningar?)
Makens födelsedag, stor dragning på jobbet där jag förväntade mig mycket hätsk kritik, moderns stora operation - det är för mycket för mig att ta in på samma dag.

Nu är anspänningen över, maken verkar nöjd, jobbmötet gick över förväntan och moderns mår efter omständigheterna bättre än väntat. Då får jag huvudvärk.
Det positiva i det hela är att jag alltid får huvudvärk efteråt, så jag kan utföra de uppgifter som krävs. Det vore värre att få spänningshuvudvärk innan, faktiskt.

Nu ska jag varva ner och planera födelsedagsmiddag, jag har inte ägnat kraft åt det än. Maken själv, som inser att han inte kan förvänta sig femrätters gourmetmat idag, har själv föreslagit Bouillabaissse med bröd. Gott, festligt och snabblagat en onsdag. Tyvärr har han utvecklat skaldjursallergi, så det får bli en variant med fisk och musslor.

Dessutom tror jag att jag gläds lite åt att bli kallad veckans nörd.

Svampkarta

Skolans värld är viktig. Jag försöker hitta så mycket information som möjligt om barnens vardag och möjligheter. I sökandet har jag hittat IT-mamman som  tipsar om karta på hemsidan.
Jag testar omedelbart!

Tänk om mina barn hade en sån lärare! (Fast den som är aktuell just nu är bra på en massa saker, hon också.)

Störd eller stird

Naturligtvis hamnade vi i diskussion i går. Inte bara om fraktaler, utan också om drajjans bästa blandning.

Jag skämdes som en hund å min mans vägnar när han efter att ha rotat i skåpen säger att vi har alla ingridienser. Fram tar han Bombay Sapphire Gin, bra! Nästa flaska är - Martini Bianco! Pinsamt, tyckte jag. Det vet väl varenda kotte att det ska vara torr vermouth i en Dry Martini. Nä, vaddå, det här går lika bra, säger mannen envist leende.

Alla har sin åsikt. Hetsig diskussion. Vi lyckas hitta en skvätt extra dry martini också, så nu kan vi göra blindtest.
Självklart kommer vi alla spotta ut blandningen med den söta Biancon och älska den klassiska varianten. Eller?
image69

Nej! I blindtestet kom vi fram till att när en salt oliv låg i var det bara en liten skillnad i eftersmaken, annars var de väldigt lika. Jag själv plockade klockrent ut den godaste - den med Martini Bianco. 1-0 till mannen! Lite störd blev jag allt.

Ja, den var godast. Men jag hävdar att det är ingen Dry Martini.

[Förresten, kan någon skicka mig en Alvedon?]

Ärthjärna och snömos

Jag tittade på röstningsresultaten enligt förra inlägget (oj, jag hade en röst, den är inte min).
Fortfarande lite morgontrött såg jag texten om att jag är en vinnare.
10000000:e besökaren på röstningssidan.
Wow, jag har vunnit.
Helt plötsligt påstår de att jag vunnit 1625 Euro. Det är ju mycket pengar!
Lite seg som jag är på morgononen klickade jag mig nyfiket vidare. Jag behövde inte ge ut någonf arlig information, bara gatuadressen, den är ju ändå på nätet via eniro.

När jag klickat på skicka-knappen vaknar mina alarmklockor, för sent. Klart det är en Spam-sida! Undrar vad som händer nu?
Hur kunde jag ens i ett par sekunde tro på något så dumt! Jag som tjafsar med nära och kära om nätsäkerhet, phishing och hoax, att man aldrig ska tro på något om man inte känner källan, att aldrig lämna ut personliga adresser.

Jag har varit på nätet sedan tidigt 90-tal, sett det mesta, hört talas om mer. Ändå går jag i ett svagt ögonblick på sådant här skräp. *irriterad*

image68

Sidan att akta sig för: www.ashoppingspree.com

Kockarnas cybersuperbidrag

Nu har BrazilianLinda sammanställt bidragen till Cyberkocken häromsistens. Flera olika sätt att laga till kyckling, ädelost, spenat och äpple finns där. Jag är glad att jag inte behöver vara den som ska välja ut någon, för all låter goda och passar vid sittt eget speciella tillfälle.
Man kan rösta på Folkets Val om man vill.

Matmaskeraddax

I veckans sändning från Ekolådan låg bland annat grönkål. Jag förstod inte ens vad det var när jag såg den, för grönkål definerar jag inte som mat, utan som juldekoration. Dessutom går mitt exemplar delvis i rött.
Så vad gör jag med den? Grönkålssoppa är ingen idé i den här familjen.

Gratäng, kanske eller paj, pirog. Något där innehållet inte syns och andra kryddor kan dominera.
Matmaskerad helt enkelt. Möjligtvis det här som jag hittade på en googlesökning:

Grönkålsröra med fetaost: Tina grönkålen, (om den är frusen), i en kastrull. Koka bort allt vatten, det tar cirka 20 minuter. Låt grönkålen svalna. Kör grönkål och fetaost i en matberedare eller i en mixer. Salta och peppra.

Det låg också gulbetor i ekolådan. Det gladde mig mer, det kan man göra något gott av. Sedan var det något som såg ut som rotselleri med blast. Blasten luktar blekselleri. Är det det, måntro? I alla fall, det går det också att göra något med.

Apropå surkål

Kardemumma har en ny kärlek. Den får hon ha alldeles för sig själv, ingen svartsjuka härifrån. Men jag kom att tänka på hur jag fick min familj att faktiskt överkomma den mest fanatiska delen av avskyn för surkål.

Skölj surkålen väl i vatten, blanda med filmjölk till lagom rinnighet, piffa upp med salta gröna oliver och peppar ur kvarn.
Filmjölk smakar faktiskt bättre än andra möjliga mejeriprodukter.

Detta med en kryddig korv och en knäcke är inte så dumt alls.

Söndagens snabba

Efter en dag med mycket matprat, matlagning och matätning är det skönt att tänka minimalt på just mat.

Idag såg mannen till att vi fick kvällsnäring i magarna. Han gjorde familjens special ? musselmackor.
image67
8 skivor vitt bröd
ev. smör
två burkar musslor (ju finare, desto bättre.)
3 dl gräddfil
1 st vitlöksklyfta, pressad.
salt

Bred på smör på brödet. Lägg på musslorna.  Blanda vitlök och salt i gräddfilen, bred/klicka över musslorna.
Gratinera i varm ugn till smörgåsarna fått fin färg, max 10 minuter.

Ett glas vin till, en liten sallad passar bra. Alternativt ett gott te, och sedan en frukt.

Fantastisk mat med tanke på arbetsinsatsen!
Dessutom får man i sig en del järn, zink, selen, B12 och förstås proteiner. Det är ju bra. (Varför låter det inte gott? Järn? Zink?)

Söta kycklingar i sällskap med ädla äpplen och gulligt guldigt mos, grönfoder därtill

eller

Tranbärsfyllda kycklinglårfiléer med ädelostkryddade ugnsbakade äpplen och sötpotatismos serverad med spenatsallad.

image64

Så gjorde vi det i alla fall, moder Kajsa och jag. Vi handlade, lagade, fotade, dukade, serverade, avnjöt och diskade. Allt för Cyberkocken. Det är ett kul sätt att umgås.

Vi började måltiden med en lite enkel förrätt, rödbetscarpaccio med peacannötter, citronette och rostad knäcke.



Avslutningen blev grillad extrasöt ananas med syrliga röda vinbär och tjock turkisk yoghurt.



Så här gjorde vi huvudrätten till 8 personer:

Kycklingen

Rivet citronskal
100 g hackad valnöt
100 g torkad tranbär
1 dl rött portvin
1 gul lök, finhackad, mjukstekt i smör
2 dl finhackade örter persilja, gräslök, timjan, citronmeliss.
Salt och peppar
(Kommentar efteråt: borde också vara två msk färskost eller liknande med som binder örtröran för att kunna rulla lättare. Citronskal behövs inte, tranbären är syrliga nog)


1,4 kg kycklinglårfiléer.

Låt tranbären dra en timme i portvin. Spara lite till serveringen.

Blanda örtröran med lök, tranbär och portvin.

Vik ut kycklingdelarna, salt och peppra. Lägg kryddröran, en dryg matsked, i kycklingarna. Rulla (ihop, fäst med tandpetare. . Bryn dem runt om i en stekpanna, lägg på fat, ställ ugn 175° i 20 minuter.
Sila av skyn, smaka ev. av med mer portvin, salt peppar.

Ugnsbakade äpplen.

1 gul lök
1 bunt persilja
150 g grönmögelost
8 äpplen, typ Gravenstein
8 st folieformar, typ mazarinformar


Hacka och stek löken mjuk i lite smör. Låt svalna.
Blanda med tärnad eller smulad Kvibille gräddädel och 1 dl finhackad persilja.
Kärna ur äpplena. Gröp ur lite extra i övre delen. Fyll de urkärnade oskalade äpplena. Skåra skalen uppifrån och en bit ned, eftersom de sväller i ugnen och kan spricka.
Ställ i folieformar. De blir mjuka som mos.
Baka 40 minuter i ugnen i 175°. Passa så att de inte blir brända på slutet.

Sötpotatismos

800 g sötpotatis
400 g morot
150 g potatis


Skala och dela i mindre bitar. De behöver olika koktider. Sötpotatisen ca 35 minuter, morötterna ca 20 minuter och potatisen ca 15 minuter, Naturligtvis beror det på storleken på bitar. Häll av vattnet, mosa. Salt, peppar, om så önskas en klick smör.

Spenatsallad med
babyspenat, tunna ringar av silverlök och finstrimlad halvstark röd chili med citronette.

Vi serverade maren med kokt palsternacka till. Antagligen blev anrättning helrätt för GI-intresserade, även om inte tanken var det från början.

Mycket gott tyckte gästerna. Milda smaker, men fin balans mellan sötman från äpple och sötpotatis, sälta från grönmögelosten och de syrliga tranbären. Den svaga tonen av portvin rundade fint av det hela. Spenaten var en fin tuggighet till, med lite sting i chilin utan att  döda smaklökarna.









Dumma mig

Typiskt. Jag googlade på cyberkocken och prestationsspöket slog till med en hammare i bakhuvudet.

När jag såg vilka fantastika kreativa kockar det finns blev jag nedslagen. Det är konstigt vad ögonen ändras ibland. Jag har med stort nöje läst samma matbidrag tidigare. Nu när jag kanske tänkte delta själv i nästa tilldragelse förvandlades de tidigare inspirationsinläggen till höga trösklar att komma över.

De är ju så duktiga, Anne, Ilva, Bendel, Karin , Eva, Åsa, Lena och alla andra. Det är liksom samma namn som återkommer och alla gör de så goda saker.

Å andra sidan har tankarna på att delta i cyberkocken fått ett antal transportsträckor att gå snabbare. Det är roligt att fundera på smaker och kombinationer, utseende och konsistens. Man får ännu större respekt för alla duktiga kockar som lyckas få kökskemin att verka så enkel.

Hur det än blir med själva bidrag till eventet kommer ett halvt dussin människor få god mat i helgen. Med största sannolikhet kommer vi ha det trevligt.

Äppel päppel i andra länder och händer

Häromdagen kom resultatet av en omfrågnign om äppelrecept - Apple day - på sidan 1x umrühren bitte (engelska).
59 bidrag fick jag det till och många låter roliga att prova eller åtminstone annorlunda.

Vad sägs om:

Ugnsbakade äpplen med räkor
från LowBudgetCooking, en sida på tyska.
Äppeldessert med karameliserad spagettisquash från zucker und salz , en sida med recept ibland på tyska, ibland på engelska
Potatis- och äppelpaj från Notitie van Lien som skriver på holländska, men längs ned i posten står receptet på engelska.

Nyfikenheten är stor, jag ska prova något eller några av dem. Om det blir bra ska jag fråga om jag får översätta dem.

[To you, whom I linked to, and whos Swedish is not up to date: I really had the urge to recommend your sites and recepies as they sounded so interesting. ;-) ]

Globalisering?

Det här meddelande möts man av när man vill se videoinslag på BBC. Det är inte unikt för BBC utan tillämpas av andra mediedistubitörer.
Jag förstår det ekonomiska resonemanget, men tycker ändå att det är fruktansvärt tråkigt.
Information och kunskap ska vara fri. Möjlgtvis ska man kunna ta betalt för paketeringen och arbetet för att paketera det (jämför tryckkostnaden för en bok och författarens vedomödor). Men vem som helst ska kunna köpa!
Jag hoppas innerligt att någon slags internationell standard för betalning av och tillgång till material på internet kommer till stånd snart.

Broadband content is expensive for the BBC to stream. The BBC has therefore decided to limit access to the BBC broadband content to people in the UK in order to ensure best value for the UK licence fee. In addition, there are often broadcast rights restrictions which means that content intended for a UK audience should not be made available overseas.

Regrettably we are therefore unable to offer you broadband content at this time. We would like to apologise for any disappointment. You could, however, refer to the BBC World Service and to other BBC associated international services (e.g. BBC World, BBC World Service, BBC America etc.) There may be commercial providers who have deals with the BBC in your particular territory.

Additionally, we are considering offering a subscription service for overseas users, although this is not likely to be available in the immediate future.


Uppslagsbok

Är man inte riktigt klok får man ta en uppslagsbok.
En lättillgänglig för mat, på nätet, är den från BBC.

Det finns faktsikt ganska mycket i den. Jag hittade inga självklara tyska saker som knödel eller spätzle, men både smörgåsbord och gravlax.
Nordafrikanska inlagda citoner fanns med.
En förklaring på vad pancetta är och vad man kan använda isället fanns. Men den förklaringen är svår att efterleva i Sverige. Orökt bacon? Var hittar man det?
Naturligtvis kan man hitta den engelska mintsåsen till kött.

Jag skulle vilja ha motsvarande på svenska. Om inte på nätet så i bokform.

RSS 2.0