Kokoskul kål


(Rädisan på bilden ville absolut vara med och leka. För färgens skull fick den det.)

Maken älskar stuvad vitkål. Jag kan väl också tycka att det är gott ibland när kålen är alldeles färsk och grön på sommaren, med lite citron och créme fraiche. Det tillhör den snabblagade sommarmaten på landet eller på båten.
Hemma i stan på vintern känns det inte lika kul. Men nu var det så illa att de grönsaker som fanns kvar i ett hörn i kylskåpet var vitkål och palsternacka. Kreativiteten främjas av svält, jag är (nästan) övertygad. Alternativt fungerar google-sökningarna ovanligt bra när man är hungrig. Inspiration infann sig.

Det blev en stuvning på dessa grönsaker med kokosmjölk. Det är långtifrån någon äkta thoran (i en sådan skall det vara kokosflingor, senapsfrö och curryblad). Barnen, som var för sig avskyr antingen vitkål eller palsternacka, åt dock med stor förtjusning, liksom den i stuvad-vitkål-sammanhang mer konservative maken.
När man väl har de lite ovanligare ingredienserna hemma går det snabbt.
Jag tror att man i nödfall kan hoppa över currybladen, men inte senapsfröna.


1 stor palsternacka, grovriven
200 g (ung 1/4 litet huvud) färsk vitkål, finstrimlad
1 tsk bruna eller svarta senapsfrön
1 msk smör
1 msk  rapsolja
liten röd  chili , finhackad
1 pressad klyfta vitlök
10 torkade curryblad
1,5 dl kokosmjölk
1 nypa råsocker
salt

 
  1. Blanda samman palsternacka och kål.
  2. Rosta senapsfröna i en torr teflonpanna tills de börjar poppa och blir lätt gråaktiga. (Varning - de smiter gärna och snabbt, de små fröna!) Blanda med grönsakerna.
  3. Fräs chili, vitlök och smulade curryblad kort och hett i fettet.  Vänd ner grönsakerna och fräs på medelvärme häll på kokosmjölken, koka knappt 10 minuter. Smaka av med salt och en nypa socker.

Läs även andra bloggares åsikter om:
, , , ,

Livet är gott!



Ledig, strålande väder, innehållsrik dag.
Möraste möra hästbiff med misomajo, därtill ugnsbakad potatis med smör, ingefära och rosmarin.
Maken brygger ljust ett gott specialkaffe, barnen är sams och kvällen är ung ....

*Hör ni stråkarna i filmmusiken nu?*

Koreansk kebab - Bulgogiburger

Snabb, god  och rolig fredagsrätt för familjen:

Bulgogiburger.




För att åstadkomma det i förorten gällde det att förenkla.
Gurkan  (som idag kostade 60 kr/kg - för förpackat vatten) byttes mot zuccini. Koreanskt chilipulver bytter mot sambal oelek. Böngroddar fanns varken färska eller konserverade. Tillslut lyckades maken skrämma upp ett par gamla burkar av COOPs eget märke. Det finns en första och sista gång för det mesta. För Coops bönor var det både-och denna gång.

Nästa gång blir det utan böngroddarna om det inte finns en bättre sort. De blev oerhört salta! Tänk på det om ni använder konserverade, kanske räcker det att stänka på lite sesamolja på väl skjöljda groddar.

Resten var suveränt gott. Varianter på köttet och gurksalladen kommer vi absolut göra igen.

För fyra icke speciellt hungriga eller två vrålhungriga.

Tid: 45 minuter

Bulgogi:

200 g nötinnanlår eller entrecôte i tunna skivor
1 msk pressad vitlök
1 ½ msk sesamolja
1 dl koreansk eller japansk soja
2 msk strösocker
½ krm svartpeppar

Kryddmarinerad gurka:

1 gurka
½ dl finhackad purjolök
½ msk strösocker
1 tsk risvinäger
1 tsk salt
1 tsk kodjokaro (koreanskt chilipulver)

Marinerade böngroddar:

100 g böngroddar (motvarar en halv burk som skjöljts mycket länge under kallt vatten för att få bort konservburkssmaken)
1 tsk salt (inte till konserverade)
1 tsk sesamolja - hellre mindre än mer!

Till servering:

4 bröd eller 1 baguette
lite salladsblad

Gör så här: 

1. Gör bulgogin. Blanda ihop en marinad av vitlök, sesamolja, soja, socker och svartpeppar. Lägg i köttet och låt marinera 30 minuter.

2. Skär under tiden gurkan i tunna skivor. Blanda övriga ingredienser till kryddmarinaden och lägg ned gurkan.

3. Skölj böngroddarna och lägg dem i kokande vatten. Häll av vattnet efter ett par minuter och blanda böngroddarna eventuellt med salt och sesamolja.

4. Tillaga köttet: grilla eller steka på hög värme. Eftersom skivorna är tunna går de väldigt snabbt att tillaga. Sockret i marinade gör att det lätt bränns om det tar för lång tid.

5. Skär upp bröden och lägg i önskad mängd kött och grönsaker.

Önskelista

På önskelistan just nu:



Ett besök på någon av de bestjärnade restaurangerna. Det behöver inte vara med vinpaketet till, jag dricker så gärna vatten. Eller som på Oaxen, där de tänkt på bilförare och andra och hade en egen äppeldryck som inte dränkts i socker.


Ett gosmosemjukt och lagom varmt och lagom svalt duntäcke. Mycket vita dunfjädrar, kanalsytt och med hög bärighet. Törs man överhuvudtaget önska sig detta nu med tanke på diskussionen om plockningen av djuren?



En helg i valfri storstad. Allra mest London, tror jag. Vuxenvariant. Å andra sidan vill jag ju så gärna visa barnen detta också, så hela idén faller för pris/nöje-indexet faller, av olika anledningar, vare sig det är med eller utan barn.


En ny kastrull med lämplig botten för bechamelsåser och gröt. De där svarta prickarna i ljusa såser är inte roliga längre.


Världens bästa rivjärn för både stort och smått, mjukt och hårt. Jag vet inte vilket det är mer än att det är inte det som just nu finns i mitt kök. Microplanes finns ju, men måste man ha olka för fin- eller grovrivet? Dessutom är de ohemult dyra. Å andra sidan: att önska är gratis.

Någon slags fiffig förvaring för kryddor på båten. Gärna små rör med skruvkork, kanske en tio stycken. Om det inte vore så oestetiskt skulle jag kunna tänka mig blodprovsrör med gummiproppar. Problemet är att vi inte har varulvar eller läkare i famijen så det skulle kännas mysko.

50 of the world's best food blogs

Från Times Online

"This list comprises 50 of our favourite food blogs but is by no means exhaustive."

Svenska (eller italienska) Ilva med Lucullian Delights  (engelska systersajten till Aglio e Olio) återfinns på plats 36!

1. Orangette The ultimate food lovers' blog. The seductive powers of food writing are not to be underestimated - Molly Wizenberg’s words even helped to find her a husband. I cooked for almost 12 hours straight after discovering this blog - recipes range from the simple to the delectable: tomato sauce, hasselback potatoes, chickpea salad, chocolate granola. Wizenberg redeems the most uninteresting food – her cabbage gratin is one of my culinary hits of the year.

2. Cannelle et Vanille

3. The Wednesday Chef

4. Delicious Days

5. David Lebovitz

6. Chez Pim

7. Matt Bites

8. Serious Eats

9. 101 Cookbooks

10. Smitten Kitchen

11. Chubby Hubby

Matlaboration av den högre skolan

Äntligen, äntligen har jag gjort något jag velat länge!

En restplats uppenbarade sig hos Matlabbet och Taffel-Lisa. Både barnaktiviteter, partneraktiviteter och plånbok sammarbetade så i söndags skapades det mat vid Hornstull, med dryga dussinet andra matglada. Kul, nyttigt, inspirerande!

Största upplevelsen:
Misomajonnäsen som serverades till ett sötpotatismos med ingefära, brynt smör och rosmarin, dessutom kumquatröra och lax - tillagad i plastpåse. Denna Mjuka Maffiga Misoemulsion var bland det godaste jag ätit, lagad av vanliga dödliga. Mmmmm. Måste å det snaraste hitta den ljusa miso (shiro) som krävs, den är tydligen inte utbytbar.

Innan dess serverades Asiatiska parisare som mumsbitar följt av en liten portion vild svampsoppa med sötsurt russinfräs.
(Här var det sedan dags för fiskrätten ovan.) Därefter kom Rödbräserat fläsk med ris, Nudelsallad med sting, kokta rödbetor med feta, mynta, rostade valnötter och granatäpplesirap.

Slutligen desserter. I plural.
Ett kryddigt inkokt päron med gorgonzolamascarpone, följt av en fruktsallad med apelsin, dadlar, fikon, mörkchoklad och rostade mandlar.
Som avlutning en minipuddingmousse gjord på kondenserad mjölk och créme fraiche smaksatt med lime och jordgubb.

Allt detta lyckades vi (Heja oss!) knåpa ihop och äta på 5 timmar. Sedan var jag mätt i 48. Nöjd och lycklig ännu längre.

Ett stort tack till alla som var med, och ett extra till skånske Daniel som var min labbkompis. *vinkar*

Världens bästa mat ...

... påstår Aftonbladet. Uppgiftslämnare är näringsforskaren Gary Williamson, professor i funktionell mat vid Leeds university. Som vanligt skulle jag vilja veta i vilket sammanhang och under vilka antaganden han sagt detta.

Förutom körsbär (sällsynta i affären) och grönt te (inte gott) återkommer de flesta punkter ofta här.

 1. Äpplen                     11. Mörk choklad
2. Björnbär                  12. Grönt te
3. Svart te                    13. Apelsiner
4. Blåbär                      14. Persikor
5. Broccoli                    15. Plommon
6. Fullkornsflingor       16. Hallon
7. Körsbär                    17. Röda vindruvor
8. Körsbärstomater     18. Rödlök
9. Kaffe                        19. Spenat
10. Tranbär                  20. Jordgubbar


Hej!

Jag har äntligen hittat lösenordet igen!

RSS 2.0