Röding i ugn med messmörsstuvad savoykål

Eftersom fisken är så lätt har man tid att handskrubba färskpotatisen och göra något gott grönsakstillbehör.
Med inspiration av en restaurang i Härjedalen, där de egentligen kokade fisk i grädde och messmör, fick savoykålen till fisken anrättas så.
Röding i ugn
1 stycke fisk av sorten röding, urtagen ca 800 g till 4 personer.
1 knippa dill, 1 dl finskuren
1 citron, tvättad
1 rejäl klick smör, 50-70 g
salt och peppar - mycket
1-1,5 dl vitt vin

(Skåra gärna skinnet diagonalt på 3-4 ställen så att salt kan tränga in.)
Salta och peppra ordentligt på hela fisken, extra mycket inuti. Lägg firren i en långpanna.
Fyll fiskens mage med smör, dill och citronskivor. Häll på vinet.
Ställ in i 180° ugn i ca 40 minuter. Om det behövs slå på lite vatten. När fiskköttet enkelt lossar från skinn och ben är den klar.
Messmörstuvad savoykål
1/2 savoykålhuvud, grovstrimlat
3 vårlökar, i bitar, grönt och vitt för sig.
2 dl matlagningsgrädde
1 klick smör
salt
2 msk messmör - jag använde getmessmör från Skärvångens bymejeri, lite mindre söt, aningens kärvare än den vanliga.
Fräs det vita av löken och savoykålen försiktigt i smöret i en stor stekpanna eller traktörpanna. Häll på grädden och låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt det gröna från löken, salt och messmöret, låt bli varmt.
Läs även andra bloggares åsikter om röding, fisk i ugn, savoykål, messmörsstuvad

Kommentarer
Postat av: Chezsofia
Låter jättegott!
Intressant med messmörsstuvad savoykål. Messmör i mat iallmänhet är riktigt gott.
Postat av: Annika
Låter verkligen gptt! Älskar såväl röding som savojkål. Och messmör är en fin krydda!
Trackback