Röding i ugn med messmörsstuvad savoykål

Hel fisk i ugn är bekvämmat, väldigt lite fix och trix behövs för att göra en smaklig måltid. Fyll fisken med smör och kryddor, in i ugnen - ät. Den blir mör och snällt smakrik, fiskbenen lossnar så lätt att inte ens fiskbensgrymtare har speciellt mycket att grymta över.
Eftersom fisken är så lätt har man tid att handskrubba färskpotatisen och göra något gott grönsakstillbehör.
Med inspiration av en restaurang i Härjedalen, där de egentligen kokade fisk i grädde och messmör, fick savoykålen till fisken anrättas så.


Röding i ugn

1 stycke fisk av sorten röding, urtagen ca 800 g till 4 personer.
1 knippa dill, 1 dl finskuren
1 citron, tvättad
1 rejäl klick smör, 50-70 g
salt och peppar - mycket
1-1,5 dl vitt vin


Skölj av och torka fisken in- och utvändigt.
(Skåra gärna skinnet diagonalt på 3-4 ställen så att salt kan tränga in.)
Salta och peppra ordentligt på hela fisken, extra mycket inuti. Lägg firren i en långpanna.
Fyll fiskens mage med smör, dill och citronskivor. Häll på vinet.

Ställ in i 180° ugn i ca 40 minuter. Om det behövs slå på lite vatten. När fiskköttet enkelt lossar från skinn och ben är den klar.


Messmörstuvad savoykål

1/2 savoykålhuvud, grovstrimlat
3 vårlökar, i bitar, grönt och vitt för sig.
2 dl matlagningsgrädde
1 klick smör
salt
2 msk messmör
- jag använde getmessmör från Skärvångens bymejeri, lite mindre söt, aningens kärvare än den vanliga.

Fräs det vita av löken och savoykålen försiktigt i smöret i en stor stekpanna eller traktörpanna. Häll på grädden och låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt det gröna från löken, salt och messmöret, låt bli varmt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Kommentarer
Postat av: Chezsofia

Låter jättegott!

Intressant med messmörsstuvad savoykål. Messmör i mat iallmänhet är riktigt gott.

2009-05-26 @ 09:35:10
URL: http://www.chezsofia.bloggsida.se
Postat av: Annika

Låter verkligen gptt! Älskar såväl röding som savojkål. Och messmör är en fin krydda!

2009-05-26 @ 12:38:22
URL: http://www.smaskens.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0