Maultaschen - Pastapåsar med grön fyllning

Det försvinner saker ur våra förråd! Om det var glassen, chokladen eller osten skulle jag förstå tjyvfasonerna - men den frysta spenaten?

Jag hade planerat in att göra Maultaschen i går. Det är tyska, stora degkuddar med en fyllning av massor av örtkryddor och just spenat, dessutom antingen kött eller nötter.
När de ligger i en god buljong i sopptallriken och man delar den med skeden rinner liksom delar av den goda, gröna fyllningen ut och smaksätter buljongen ytterligare.

Historisk sett kommer det från gamla Schwaben, en region som innefattar Baden-Württemberg och Bayern. Alla tyskar känner till rätten, precis som vi känner till kroppkakor och blodpudding.
Södra Tyskland är väldigt konservativt och den katolska kyrkan har länge varit en maktfaktor. Som kyrkan säger gör folket. (Så är också motsvarigheten till Kristdemokraterna - fast 19 grader konservativare -starka där fortfarande.)

I folkmun kommer rätten från den tid man inte fick äta kött under fastan. Men de fiffiga munkarna kom på att om man gömde köttet bland gröna örter inuti pastan skulle gud inte märka något .
Skulle han där uppe ändå märka något kunde de väl alltid idka botgöring eller köpa ett avlatsbrev så var det ur världen.

Men nu, tack vare spenattjuven, fick det bli något annat hemma i köket.

Det var tänkt att vara en vardagsvariant, så jag hade köpt färdiga lasagneplattor istället för att göra egen deg. Det var visserligen hyfsat enkelt tack vare att de är så stora - men pastan måste vara pinfärsk och hållas lite fuktig (lätt fuktat hushållspapper) annars spricker den lätt i vikningen. Dessutom är den lite för tjock för att enkelt delas med sked i en sopptallrik - till sjuåringens förtjusning: "Kolla vad det skvätter, mamma!". Hrmmmf, jättekul.

Som ett vardagsalternativ är det OK, men duka med extra servetter.
Bättre är hemgjord deg, eller färdiga wontonark.

Mulpåsar - variant på Maultaschen, pastapåsar med grön fyllning
ca 2 dussin - 2-3 per portion.

Köttfyllning:
1 paket bacon, tärnat
1 lök tärnad
1 vitlöksklyfta
2 dagsgammal brödskiva, rivet, aningens uppmjukat i vatten - stänk på!
2 st purjolökar, strimlade, även det ljusgröna
4 msk persilja, hackad
1 msk stark senap, fransk
1 tsk timjan
1 tsk mejram
400 g vildsvinsfärs (går bra med bland- eller fläskfärs)
2 ägg
salt, peppar
2  liter god buljong, kött eller kyckling
pastaplattor - ca 24 stycken 6x12 cm.
  
Gör fyllningen så här:
Stek baconet, ta ur det ur pannan.
Mjukstek lök och vitlök i baconfettet, lägg i purjon mot slutet.
Blanda nu alla ingredienser i en bunke. Vissa tyska kockar föredrar en mycket finkornig massa och mixar blandningen, andra vill ha den aningens grövre, vilket ju är enklare.

Dags för kuddarna:
Lägg en dryg matsked fyllning på ena halvan av en lasagneplatta, vik över och kläm ihop kanterna ordentligt med hjälp av en liten gaffel. Om det känns svårt att klämma ihop degen, pensla kanterna med lite äggula först.
Gör så med alla ....

Koka några kuddar (kanske en tredjedel i taget beroende på hur vid din kastrull är, max dubbla lager) i taget i buljongen i 15 - 20 minuter. Låt rinna av, håll varma tills alla är klara.

Servera i skålar med buljongen och rikligt med nyskuren slätbladig perilja. (De där i frysaskar är verligen inte som nyskuren färsk, kolla bilden.)


Eftersom pastan var lite torr och osamabetsvillig gjorde jag bara 8 stycken. Resten fick bli dels gröna biffar med papardelle, serverad med en jättefin, kryddig, fyllig tomatchutney från Gutö Gård på Gotland, dels två matlådor.

Knasig start med knasig pasta slutade lyckligt, precis som i sagorna.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Kommentarer
Postat av: Sofia

Hurra! Fylld deg som flyter i buljong, bland det bästa jag vet. Det lät gott med ärter tycker jag, har du lagat sådan fyllning också?

2009-05-14 @ 22:19:02
URL: http://exkursioner.taffel.se
Postat av: Fröken Dill

Det finns verkligen mycket gott från den tyska matkulturen som är lite okänt här i Sverige. Jag måste snart göra Spätzle. Är en av få svenskar som har ett spätzlejärn!

Hälsningar från Dillen

2009-05-15 @ 05:47:10
URL: http://www.frkdill.blogspot.com
Postat av: pipopp

Sofia, jag tycker det låter som en bra idé med ärtor, har inte prövat själv - ännu. :-)



Frk Dill - har du också snärten i handleden? Läste för ett tag sedan att man kan "mosa" degen genom ett durkslag ner i kokvattnet för Spätzle. Men det är ju fusk! ;-)

2009-05-15 @ 06:47:22
URL: http://pipopp.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0