Det finns bröd - ibland

Bröd i butik diskuteras av matfanatiker och semiproffs här. Kontentan är väl  att bra bröd är hiskeligt svårt att finna, av många olika anledningar.


Ett litet bageri som försöker nå ut med sitt goda surdegsbröd är Brothaus Moberg. De har startat webshop också! Om bara brevbäraren var lite snabbare på morgonen skulle morronfikat vara fixat, vi får posten klockan två. (Antagligen är det en avi för avhämtning, verkar krångligt att pressa in en limpa i brevinkastet.)


Om man läser deras nyhetsbrev kan man få fram att fler och fler butiker i norra Stockholm tar in deras bröd. Jag åker ibland en stooooor omväg för att få tag på just deras limpor - nu upptäckte jag att en affär vägg-i-vägg med väldigt nära min vanliga börjat ta in detta bröd. Yippie!

Så här resonerar ägarna:

"Surdegsbröd kan vara vårt dagliga bröd
Söndagens SvD bjöd på en artikel om surdegsbröd. Vi tycker förstås att det är jättebra att surdeg blir alltmer populärt. I artikelns inledning fick vi dock läsa att ''folk står i kö för att köpa en dagsfärsk limpa och priset på 80 kronor avskräcker inte''. Vi har redan resonerat om kulten runt dagsfärskt bröd i vårt senaste Brotbrief, den 2 mars. Nu vill vi gärna ge er våra synpunkter på prissättning på surdegsbröd. Vi tycker att bra bröd är en dagligvara. Det måste vara möjligt för alla att handla bra bröd till rimliga priser. Vad är då rimligt? Vi kontrollerar regelbundet priserna på butikernas ''plastbröd'' och det vanliga bake-off-brödet, som bakas och fryses ned för att sedan tinas i butiken. Kilopriset hamnar på cirka 40 kronor per kilo. Om du handlar Brothausbröd i vårt bageri blir kilopriset cirka 49 kronor. Då får du ett bröd som bakas med KRAV-märkt mjöl i stenugn och med hantverksmässiga metoder. När priset på ekologiskt dinkelmjöl gick upp efter en dålig skörd under 2008, bestämde vi oss för att inte baka Dinkelbrot. Anledningen var att vi inte tyckte det var rimligt att ta 60 kronor för ett bröd som vanligtvis kostar 37 kronor.
Slutsats: Vi håller INTE med SvD om att 80 kronor per bröd inte avskräcker. Vi tror att bra bröd måste vara möjligt att köpa för alla, inklusive barnfamiljer och pensionärer. Surdegsbröd får inte reduceras till en trend och endast förekomma i finbutiker med franskklingande namn och snygga påsar. Surdegsbröd ska vara vårt dagliga bröd! Länge leve informationen om kilopris, det enda sättet att jämföra priser! Och: Det finns massvis med underbara bagerier i hela landet som bakar bra bröd till bra pris! "


Ur deras nyhetsbrev 16 mars 2009

Här är några ställen man kan hålla utkik:

ICA Banér, Östermalm
Bondens marknad, Tessinparken, Östermalm/Norrmalm
ICA i Edsbergs Centrum, Sollentuna
ICA Metro, Täby Centrum
ICA Tornet, Stocksund
ICA Kvantum, Arninge
Dietshop i Stockholm
Gamla Amsterdam, Östgötagatan 23A, Södermalm
Matöppet i Nacka
VitaVera i Hägersten/Midsommarkransen

Det är av rent egoistiska skäl jag pushar för dem. Om fler köper är förutsättningarna större att de finns kvar om ett par år.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0