Kokoskul kål


(Rädisan på bilden ville absolut vara med och leka. För färgens skull fick den det.)

Maken älskar stuvad vitkål. Jag kan väl också tycka att det är gott ibland när kålen är alldeles färsk och grön på sommaren, med lite citron och créme fraiche. Det tillhör den snabblagade sommarmaten på landet eller på båten.
Hemma i stan på vintern känns det inte lika kul. Men nu var det så illa att de grönsaker som fanns kvar i ett hörn i kylskåpet var vitkål och palsternacka. Kreativiteten främjas av svält, jag är (nästan) övertygad. Alternativt fungerar google-sökningarna ovanligt bra när man är hungrig. Inspiration infann sig.

Det blev en stuvning på dessa grönsaker med kokosmjölk. Det är långtifrån någon äkta thoran (i en sådan skall det vara kokosflingor, senapsfrö och curryblad). Barnen, som var för sig avskyr antingen vitkål eller palsternacka, åt dock med stor förtjusning, liksom den i stuvad-vitkål-sammanhang mer konservative maken.
När man väl har de lite ovanligare ingredienserna hemma går det snabbt.
Jag tror att man i nödfall kan hoppa över currybladen, men inte senapsfröna.


1 stor palsternacka, grovriven
200 g (ung 1/4 litet huvud) färsk vitkål, finstrimlad
1 tsk bruna eller svarta senapsfrön
1 msk smör
1 msk  rapsolja
liten röd  chili , finhackad
1 pressad klyfta vitlök
10 torkade curryblad
1,5 dl kokosmjölk
1 nypa råsocker
salt

 
  1. Blanda samman palsternacka och kål.
  2. Rosta senapsfröna i en torr teflonpanna tills de börjar poppa och blir lätt gråaktiga. (Varning - de smiter gärna och snabbt, de små fröna!) Blanda med grönsakerna.
  3. Fräs chili, vitlök och smulade curryblad kort och hett i fettet.  Vänd ner grönsakerna och fräs på medelvärme häll på kokosmjölken, koka knappt 10 minuter. Smaka av med salt och en nypa socker.

Läs även andra bloggares åsikter om:
, , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0