Urban macka - Parisare i Stockholm med österländsk touch


I detta evinnerliga regnande kan man antingen bygga en ark eller mysa med comfort food. Vi gjorde det senare.

Det här var en av mina favoriträtter i barndomen, samtidigt min arbetande mammas räddningsplanka. Hon handlade efter jobbet på fredagar, det fanns inte tid och ork för matlagning. Men smeta köttfärs på bröd gick fort och hela familjen åt dem njutningsfullt framför TV:n. Detta var påtvingad fredagsmys - tidigt sjuttiotal.

Här lätt moderniserad med lyckat resultat. Den syrliga tamarinden och aningens chilipasta fungerar bra i färs. Förresten, tamarind är en av ingredienserna i flaskan med den oreangea etiketten.

Parisare:

900 g nötfärs
2 msk tamarindpasta
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk ljus soja
1 msk fisksås
1 tsk harissa
1 tsk muscovadoscoker
en skvätt vatten - kanske 2 msk
svartpeppar

12 skivor vitt bröd
svarta sesamfrön
olivolja



Blanda allt till färsen, låt stå en stund. Smeta ut på brödskivor. Pensla olivolja på. Strö över sesamfrön.
Grilla i ugn, 230 °, 10 minuter. Ät med skuren lök och Worcestershiresås.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer
Postat av: Rebecca

Oooh, nostalgi. Fast vi åt det på söndagar, till Söndagsöppet efter att vi badat bastu och mina föräldrar inte orkade laga mat. Fast päronen hade oftast svampstuvning på sina, vilket vi dumma ungar inte förstod oss på.

Hm... jag får nog lov att göra nåt liknande ikväll. Längtan efter comfort food kom plötsligt över mig.

2009-06-14 @ 17:40:18
URL: http://rebeccaskitchen.se
Postat av: Kinna

Ha, en annan variant av parisare än den jag får av min sambo. Vad kul!

2009-06-15 @ 21:59:26
URL: http://kinnasblogg.blogspot.com
Postat av: Fröken Dill

Kul, även jag är uppväxt på Parisare, med chilisås och ägg på köttfärsbiffen!

Hälsar fröken Dill

2009-06-17 @ 06:38:09
URL: http://www.frkdill.blogspot.com
Postat av: Vivvi

Till efterrätt kan jag rekommendera alla i sommarsverige att prova min cheesecake. Den smakar nästan som glass.

gottochenkelt.blogg.se

2009-07-04 @ 11:14:49
URL: http://gottochenkelt.blogg.se/
Postat av: Kari Receptomaten

Gott gott!

En annan variant; hackade rödbetor i färsen som man sen steker i smör på en järnpanna är en bortglömd goding också.



Tack för påminnelsen! :-D



ps. Var får du tag på Harissa? Mina burkar är slut från senaste Tunisienresan..

2009-07-08 @ 13:30:56
URL: http://receptomaten.blogspot.com
Postat av: Vivvi

Min middag blir exotisk kyckling. Recept finns på min blogg.

gottochenkelt.blogg.se

2009-07-10 @ 23:10:45
URL: http://gottochenkelt.blogg.se/
Postat av: Helena Ljunggren

Så spännande det ser ut. Sånt där har jag aldrig ätit men jag tror bannemig att jag måste testa :)



Ha en fin dag!

2009-09-02 @ 09:48:27
URL: http://www.helenaljunggren.com
Postat av: Maria

När jag var liten kunde man beställa parisare i grillkiosken, den hade dock inget gemensamt med det du skriver om här. En parisare var som en hamburgare fast istället för en köttfärsbiff mellan bröden var det en stor korvskiva. Kanske en mellannorrländsk specialare?! :)

2009-09-04 @ 08:01:22
URL: http://www.ragazze.se
Postat av: Maria

Man måste ju älska Google, kolla vad jag hittade med en snabb sökning:

http://fikalite.blogspot.com/2007/07/p-spaning-i-norrland-ii-parisare.html

2009-09-04 @ 08:05:03
URL: http://www.ragazze.se
Postat av: Karin Petersson

Tycker mycket om det du skrev! Spännande att se en del schyssta saker och inte bara det vanliga grejerna som man kan se om hela tiden. ;)

Postat av: Malin

Gillar om det du skrev! Spännande att se lite bra grejer och inte bara det generella grejerna som man kan läsa om typ alltid. ;)

2010-09-24 @ 00:09:23
URL: http://royalorchidholidays.se/hotell/krabi/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0