Urban macka - Parisare i Stockholm med österländsk touch

I detta evinnerliga regnande kan man antingen bygga en ark eller mysa med comfort food. Vi gjorde det senare.
Det här var en av mina favoriträtter i barndomen, samtidigt min arbetande mammas räddningsplanka. Hon handlade efter jobbet på fredagar, det fanns inte tid och ork för matlagning. Men smeta köttfärs på bröd gick fort och hela familjen åt dem njutningsfullt framför TV:n. Detta var påtvingad fredagsmys - tidigt sjuttiotal.
Här lätt moderniserad med lyckat resultat. Den syrliga tamarinden och aningens chilipasta fungerar bra i färs. Förresten, tamarind är en av ingredienserna i flaskan med den oreangea etiketten.
Parisare:

2 msk tamarindpasta
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk ljus soja
1 msk fisksås
1 tsk harissa
1 tsk muscovadoscoker
en skvätt vatten - kanske 2 msk
svartpeppar
12 skivor vitt bröd
svarta sesamfrön
olivolja
Blanda allt till färsen, låt stå en stund. Smeta ut på brödskivor. Pensla olivolja på. Strö över sesamfrön.
Grilla i ugn, 230 °, 10 minuter. Ät med skuren lök och Worcestershiresås.
Läs även andra bloggares åsikter om köttfärs, comfort food, parisare
Oooh, nostalgi. Fast vi åt det på söndagar, till Söndagsöppet efter att vi badat bastu och mina föräldrar inte orkade laga mat. Fast päronen hade oftast svampstuvning på sina, vilket vi dumma ungar inte förstod oss på.
Hm... jag får nog lov att göra nåt liknande ikväll. Längtan efter comfort food kom plötsligt över mig.
Ha, en annan variant av parisare än den jag får av min sambo. Vad kul!
Kul, även jag är uppväxt på Parisare, med chilisås och ägg på köttfärsbiffen!
Hälsar fröken Dill
Till efterrätt kan jag rekommendera alla i sommarsverige att prova min cheesecake. Den smakar nästan som glass.
gottochenkelt.blogg.se
Gott gott!
En annan variant; hackade rödbetor i färsen som man sen steker i smör på en järnpanna är en bortglömd goding också.
Tack för påminnelsen! :-D
ps. Var får du tag på Harissa? Mina burkar är slut från senaste Tunisienresan..
Min middag blir exotisk kyckling. Recept finns på min blogg.
gottochenkelt.blogg.se
Så spännande det ser ut. Sånt där har jag aldrig ätit men jag tror bannemig att jag måste testa :)
Ha en fin dag!
När jag var liten kunde man beställa parisare i grillkiosken, den hade dock inget gemensamt med det du skriver om här. En parisare var som en hamburgare fast istället för en köttfärsbiff mellan bröden var det en stor korvskiva. Kanske en mellannorrländsk specialare?! :)
Man måste ju älska Google, kolla vad jag hittade med en snabb sökning:
http://fikalite.blogspot.com/2007/07/p-spaning-i-norrland-ii-parisare.html
Tycker mycket om det du skrev! Spännande att se en del schyssta saker och inte bara det vanliga grejerna som man kan se om hela tiden. ;)
Gillar om det du skrev! Spännande att se lite bra grejer och inte bara det generella grejerna som man kan läsa om typ alltid. ;)