Sommarens syrliga kålsallad med rabarber, dill och fänkål

Jag hittade ett recept på nätet som väckte smaklökarnas intrese: Lika delar hyvlad rabarber och tunt skivad fänkål med en citron-, dill- och honungsdressing.
Visst låter det spännande?
Det första jag konstaterar är att varken våra osthyvlar eller potatisskalare klarar att hyvla rabarber på längden, fibrerna är för sega. Det är lättare och minst lika snyggt att skära den tunt på diagonalen.
Smaken då?
Nja. Kanske var våra rabarber för syrliga, kanske vi behöver runda av syrligheten i ursprungsreceptet mer med salt och sötma.
Men precis samma ingredienser med ett tillägg av ett fjärdedels sommarvitkålshuvud: Mums!
Den mjälla kålen både mildrade och bar upp de ganska burdusa smakerna.
Vitkålssallad med rabarber, fänkål och dill
2 små stänglar rabarber
1 litet fänkålsstånd
1 dl finskuren dill
1/4 sommarvitkålshuvud
Dressing:
1-1,5 msk vit balsamicodressing
1-2 tsk honung, den större mängden om rabarbern är väldigt sur
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
2 msk rapsolja
Blanda ihop, låt stå ett par minuter innan servering - men inte så länge att salladen faller ihop.

Läs även andra bloggares åsikter om rabarber, fänkål, vitkålssallad, sommarkål
Kommentarer
Trackback