Marinlyxig granatäppelmarinerad rostbiff


Att packa ihop familj och prylar för att sticka ut på sjön på fredagkvällen inför en låååååång helg är härligt. Den omedelbara avkapningen av vardagsbanden är skön. På ett kick är man långt bortanför vardagens malörer och trätoämnen.

Jaja, man får ta lite trams innan, med en massa diskussioner om kalas och träningar hit och fester och kompisar dit. Naturligtvis måste man packa ohemult mycket kläder för alla situationer och en massa mat, för likadledes massa situationer. Men det är det värt.

Att förnya maten är det svåraste. Trots allt blir köket hårt begränsat. När man inte heller gillar färdiglagade saker som köpt potatissallad med rostbiff begränsas hitte-påt ytterligare.

Men det går att göra hemgjord potatissallad dagen innan, den köpta rostbiffen kan piffas upp. Voilá - rena rama lördagsfestmaten!



Med inspiration ur boken  "Ditt nya skafferi" blev lördagslyxen en saftig rostbiff, eftermarinerad i syrlig granatäppeljuice och mynta med knaprigt krunsch till, nedkurad i kajutan med fotogenlampor mot  den 5-gradiga kylan utanför,.

Rostbiff på Persefones vis

600 g rostbiff, tunt skuren
1/2 dl granatäpplesirap
1 msk kalvfond
2 msk olivolja
svartpeppar
1/2 tsk torkad mynta
1/2 dl vatten

1/2 dl rostade solrosfrön
1/2 dl rostade, hackade hasselnötter
granatåpplekärnor



Blanda ihop dressingen hemma - eventuellt utan vattnet för att spara plats. Gör även  i ordning nötter och granatäpple hemma.

På båten: 1 timme innan matdags: ta fram rostbiffen och lägg på ett stort fat eller en skärbräda. Vik uppkanterna som avrinningsskydd. Häll på dressingen utblandad med lite vatten vid behov. Låt stå. En varm sommar dag är det viktigt att tänka på kökshygienen och låta köttet marineras svalt. En inte lika vacker lösning är att marinera det i en plastpåse och lägga upp senare.

Innan servering, strö över nötter och frön.


Hur kommer Persefone in i det hela?
Jo, hon är starkt ihopkopplad med granatäpplen och deras kärnor, och enligt den grekiska mytologin med hur årstiderna uppkom.

Persefone var dotter till Demeter och Zeus. Hon blir kidnappad till underjorden av den förälskade dödsguden Hades. Modern Demeter börjar leta efter dottern, under tiden glömmer hon sina uppgifter som fruktbarhets- och skördegudinna och all växtlighet på jorden dör.

Till slut griper Zeus in och befaller Hades att släppa Persefone fri. Men Hades lurar flickan att äta ett granatäpple innan hon går. Det låter väl inte så farligt, men den som äter av de dödas mat kan aldrig lämna deras land: Persefone är fast!

Än en gång griper Zeus in och ändrar reglerna: Det antal kärnor hon ätit ska bestämma hur länge hon får vara på jorden hos mamma Demeter. Hon får vara nio månader på jorden men måste resterande tre vara i dödsriktet. Då är det kallt och kyligt på jorden, när Demeter sörjer henne.

Därför såg jag till att mina barn åt många, många granatäppelkärnor.

(Bild från Wikipedia Commons)



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0