Sesamkyckling med aprikoschutney
Idag målade vi botten på båten efter jobbet. Tack och lov hade vi nästan färdig mat hemma i kylen. Eftersom vi hastigt och lustigt blev bjudna på middag borta igår fick den tänkta kycklingen ätas idag istället. Då hade den legat i marinad över 24 timmar, så smak hade den tagit.
Det var bara att sätta på tiominuters-råris, snabbt woka lite grönsaker och sedan kycklingen - voilá!
Mycket god wok med nötig sesamsmak, till det den vackra bärnstensfärgade aprikoschutneyn med chili och ingefärssmak. Lyckat!
Sesamkyckling med aprikoschutney
1 vitlöksklyfta
1 bit ingefära, valnötsstorlek
400 g kycklingfiléer
1 stängel citrongräs
5 cm purjolök
0,5 msk mörk sesamolja
2 msk rapsolja
3 msk ljus soja
Skär kycklingen i 2-cm-kuber. Skala och finhacka ingefära och vitlök, skär citrongräs och purjon i fina tärningar. Marinera kycklingen i hacket, sesamolja och sojan. Låt stå i kylen 3 timmar eller över natten.
Stek kycklingbitarna i stor stekpanna med olja. Mot slutet ha i lite av marinaden.
Servera kycklingen med aprikoschutney.
Aprikoschutney

12 aprikoser
3 dl vatten inkl. blötläggningsvattnet
0,5 dl rårörsocker
0,5 tsk sambal oelek
ingefära, valnötsstor, finhackad
0,5 lime, saften av denna
3 msk ljus soja
0,5 dl finhackad purjolök
Lägg aprikoserna i vatten över natten. Dela i små bitar och koka i blötläggningsvattnet i 15 minuter, låt sedan koka med rårörsocker, sambal, ingefära och ljus soja 15 minuter. Smaka av med saften av en halv lime. Finhackad purjolök får åka i i slutet. Låt svalna.
Läs även andra bloggares åsikter om kyckling, sesam, aprikoser, chutney
Det var bara att sätta på tiominuters-råris, snabbt woka lite grönsaker och sedan kycklingen - voilá!
Mycket god wok med nötig sesamsmak, till det den vackra bärnstensfärgade aprikoschutneyn med chili och ingefärssmak. Lyckat!
Sesamkyckling med aprikoschutney

1 bit ingefära, valnötsstorlek
400 g kycklingfiléer
1 stängel citrongräs
5 cm purjolök
0,5 msk mörk sesamolja
2 msk rapsolja
3 msk ljus soja
Skär kycklingen i 2-cm-kuber. Skala och finhacka ingefära och vitlök, skär citrongräs och purjon i fina tärningar. Marinera kycklingen i hacket, sesamolja och sojan. Låt stå i kylen 3 timmar eller över natten.
Stek kycklingbitarna i stor stekpanna med olja. Mot slutet ha i lite av marinaden.
Servera kycklingen med aprikoschutney.
Aprikoschutney

12 aprikoser
3 dl vatten inkl. blötläggningsvattnet
0,5 dl rårörsocker
0,5 tsk sambal oelek
ingefära, valnötsstor, finhackad
0,5 lime, saften av denna
3 msk ljus soja
0,5 dl finhackad purjolök
Lägg aprikoserna i vatten över natten. Dela i små bitar och koka i blötläggningsvattnet i 15 minuter, låt sedan koka med rårörsocker, sambal, ingefära och ljus soja 15 minuter. Smaka av med saften av en halv lime. Finhackad purjolök får åka i i slutet. Låt svalna.
Läs även andra bloggares åsikter om kyckling, sesam, aprikoser, chutney
Kommentarer
Trackback