Sagan om den magiska soppan
Bilden är magiskt lånad
Det var en gång två snälla barn som hade en elak moder. Varje dag tvingades barnen iväg till tukt- och bildningshuset medan den elake modern och den snälle fadern förlustade sig i det dagliga värvet att skaffa guld till huset.
När solen gick ner fick barnen komma hem igen för att mötas av de konstigaste lukter och smaker.
En dag håller den elake modern fram något vitt och knöligt. -- Det här är dagens middag, skrattar hon med något vilt i blicken.
Barnen flyr förtvivlade till skogs, en sådan hemskhet vill de undvika.
Den elaka modern släpar fram största grytan, sätter den på elden, hämtar vatten i källan och häller i grytan. Efter kommer det knöliga vita delade med största kniven, följt av underliga örter och stinkande saker.
Alltmedan den elaka modern rör i grytan viskar hon hemliga ramsor:
-- Fran Sson Wret Man Ram Sey Lang.
Var hon lärt sig såna trollformler är det ingen som vet.
När natten kyla blivit för hård smyger barnen hem igen, för att mötas av ett skinande blankt kök fyllt av väldofter. Vid det dukade bordet sitter den snälle fadern och den magiskt förvandlade modern - även hon ler vänligt.
-- Kom och sätt er, idag blir det pizzasoppa!
Tysta äter barnen - för det är så gott att de inte har tid att prata.
Sedan levde de lyckliga ända tills nästa måltid.
- 1 blomkålshuvud
- 5-6 potatisar
- 1 liter vatten, kanske lite mer
- en liten nypa socker
- 1 dl créme fraiche
- salt, peppar,
- lite nyriven muskot
- oregano efter smak, en rejäl dos
- 40 g riven parmesan
- finskuren gräslök
Koka blomkål och potatis i bitar i vatten med socker och lite salt i ca 15 minuter till de är mjuka. Mixa med en stavmixer, eller gör så som just du brukar göra för att mosa kokta grönsaker. Tillsätt créme fraiche och sjud i fem minuter. Smaka av med muskot, oregano. Tillsätt parmesanen, låt det inte koka mer nu.
Servera med finskuren gräslök på toppen.
Det smakar pizza med osten och oreganon, till och med för blomkålshatare.
Läs även andra bloggares åsikter om magiskt gott, blomkål, soppa
Kommentarer
Trackback