Påskägg

Så här fina ägg gjorde vi förra året.
I asiatiska länder är Tea Eggs ett vanligt mellanmål man kan köpa på gatorna. I Taiwan säljs de till exempel på 7-eleven - tydligen uppemot 40 miljoner ägg per år!
Enkelt sagt är det hårdkokta ägg som man spräcker skalen försiktigt på. Sedan får de ligga och dra i smaksatt te i många timmar. Ju längre det får dra, ju mer smak - förstås. Efter vad jag förstår måste det vara svart te, för grönt te kan göra äggen för bittra. Jag måste säga att det förvånar mig, borde det inte vara tvärtom?
Innan servering skalas äggen och gnids in i lite matolja så att de glänser vackert.
Bilderna är från våra ägg förra året. De fick ligga alldeles för kort tid (två timmar) i teet för att få någon speciell smak, men vackra blev de. Det är ju så att ögat lurar gommen. Hushållsfärg ger andra effekter.
Marinadförslag till 10 ägg:
Förslag 1:
- 1 liter vatten
- 1 tsk mörk soja
- 1 krm salt
- 2 msk svart te
- 2 st stjärnanis
- 1 kanelstång
- 1 tsk rivet apelsinskal
Förslag 2:
- 1 liter vatten
- 2 msk färsk ingefära , riven
- 1 krm salt
- 1 citrongräs, finhackad
- 1 röd chilipeppar , urkärnad och finhackad
- 2 msk svart te
Låt marinaden koka ihop en halvtimme under lock. Lägg i de krackelerade äggen och låt dem ligga i upp till 8 timmar. De håller några dagar i kylskåp.
Läs även andra bloggares åsikter om påsk, påskägg, marmorägg
Kommentarer
Postat av: Gunilla
Oj, vilka vackra! Själv brukade jag koka ägg med lökskal, men det var länge se'n...
Postat av: pipopp
Men de blir ju lika vackra - på ett enklare sätt.
Man missar smaksättningen dock. :-)
Trackback