Junior Chef's Köttfärslimpa

I går lagade familjens 12-åring middag med bokstavligen lysande, färgsprakande, smakrikt resultat! Det bådar gott för framtiden.

Det var roligt att se honom i aktion. Alla kryddor smakades av noga, plötsligt funderade han på varför man har den eller den kryddan och vad som händer när man parar smaker. Associationer till andra maträtter - "Mmmm, pizza" -  och platser - "Det här åt vi hos xxx" -  poppade upp. Funderingar på kemi och vad som händer med ägg, salt, vatten och allt annat väl  i ugnen dök också upp. Han blev nästintill förälskad i den färska timjanens doft. Lite lustigt, han har ätit timjan i olika former i hela sitt liv. Inte förrän nu, när han själv hade kontrollen och kreativa ansvaret, började han lägga märke till den kryddan. Färsk basilika däremot, som han gärna norpat små extrablad av till tomater, åkte ner i rankningen när han var tvungen att hacka en lite större mängd. Doften blev för stark.

Det tog sin lilla tid, en novis i köket behöver förstås längre omställningstid och mer funderande mellan varje moment. Med lite vana tar det nog en dryg timme att få den här rätten på bordet.

Tråkmamma - jag - tyckte först att smeten blev alldeles för lös, men han fick hållas. Det är bara att erkänna, jag hade fel. Limpan föll inte alls i hop, istället blev den smakrik och oerhört fluffig. Gott till alla rostade grönsaker. Receptet är ursprungligen ett nätrecept från Coop som ändrades för att passa oss. Deras recept är ofta alldeles utmärkta att sätt i händerna på inte fullt så vana tillförodnade kökschefer: okomplicerade, rättframma beskrivningar, enkla råvaror, smakrika resultat.

Luftig köttfärslimpa

500 g blandfärs
4 msk panko
1 msk potatismjöl
2 dl  vatten
1½ tsk salt
1 ägg
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
1 vitlöksklyfta, pressad
1 stor  morot
1 grön paprika
1 gul paprika
1 aubergine
3 msk färsk timjan, basilika, rosmarin, blandat och hackat
100 g smulad fetaost
3 msk enkel olivolja

            
Sätt ugnen på 220ºC.
Blanda panko, potatismjöl och vatten. Låt det svälla minst 10 min.  
Skär under tiden morot i skivor och aubergine i skivor som kvartats. Lägg  sen i en skål med olja och salt.
Rör sedan ner ägg, salt, peppar, smulad oregano, pressad vitlök i smulvattnet.  Lägg i färs blanda väl.
Forma färsen till en limpa på ett stort ugnssäkert fat (som kan ställas på bordet). Pensla med olja. Lägg morot och aubergine runt om luftigt. Grädda i varm ugn 25 minuter.
Skär nu paprikorna i mindre bitar och lägg (i samma som förut) skål med olja och örter.
Ta ur köttfärsformen ur ugnen, blanda paprikan med de andra grönsakerna. In i ugnen 25 minuter till.
Ta ut, lägg på smulad fetaost över hela härligheten, in i ugnen ca 5 minuter till. Klart!

Under väntetiderna städas köket, jagas lillebror och spelas datorspel. Mamma får skala potatis och göra sallad. Lillebror mutas till att duka.
Eventuellt överbliven köksstädning får en suckande fader ta hand om.

Tack för maten, grabben!


Läs även andra bloggares åsikter om , ,




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0