Berusande god rabarberkompott

Äntligen, äntligen rabarber - ytterligare ett riktigt vårtecken!



I vårt kök slutade stänglarna som en berusande god vuxen rabarberkompottig sås till dessertgnoccis av färskost.
Kompotten måste prövas! Likören - Grand Marnier -  matchade rabarbern hur bra som helst! Sexåringen föredrog kompotten utan sprittillsatts, som sparats undan åt honom.


500 g rabarberstänglar - 6-7 stycken
1 vaniljstång
1 msk potatismjöl  - för en såsigare kompott, 2-3 msk om man vill ha kräm.
1-2 msk apelsinjuice (eller vatten)
1 dl socker
33 cl enkelt, torrt, vitt vin
1 dl vatten - om det behövs
4 cl Grand Marnier eller annan apelsinlikör


Skala rabarbern och skär den i bitar.
Lägg bitarna med vin i en gryta. Vattnet ska nätt och jämt täcka. Om det behövs: ha i lite, lite vatten. Tillsätt vaniljfröna, den urskrapade vaniljstången och sockret. Låt koka upp och sjud ca 5 minuter. Ta upp vaniljstången.
Blanda potatismjöl med apelsinjuice och häll i grytan. Låt alltsammans koka upp och tjockna. Tillsätt likören. Låt svalna. Servera.



Intresserad av mer rabarber? Titta in hos Kinna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0