Bröd-och-tomat-sallad från Tyska Tina Tim
Mat-Tina-fenomenet, eller snarare TV-kocks-fenomenet, finns i andra länder också. I Tyskland verkar det vara Tim Mälzer.
För en tid fick jag kika i hans senste kokbok och hittade det här. Snabbt, smakintensiv och annorlunda!
Salladen måste ätas direkt, annars blir tomaterna och brödet mosiga av vätskan.
Balsamvinägern ska helst vara av en god, rund, fyllig sort annars blir smaken för stickig. Lite sötma balanserar syran och tar fram tomatsmaken.
Det är mycket olja i receptet, men behövs för att balansera smaken. Om andelen olja minskas måste vinägermängden minskas
Bröd-och-tomat-sallad
(4 små förrätter eller två luncher med något till)
1 dl balsamvinäger
1 dagsgammalt ciabattabröd av den stora sorten (20 cm långt) i 2-cm-skivor. Alternativt rosta färskt bröd av en lite segare typ.
4-5 tomater, av en god sort. Blekgröna omogna varianter göre sig icke besvär.
2 dl oliver, svarta och gröna
20 st cocktailkapris, den stora sorten
salt, peppar, honung (eller socker)
1 dl olivolja
färs basilka, finhackad
Värm upp balsamvinägern och fukta sedan brödet (upplagt på ett fat) försiktigt med den utan att brödet löses upp till gröt.
Lägg tärnade tomater, grovhackade oliver och halverade kaprisar i enskål och tillsätt salt, peppar, honung, olivolja och resterande vinäger
Slutligen, tärna brödskivorna grovt och vänd försiktigt ned dem tillsammans med basilikan.
Vad heter förresten kapris i plural? Kaprisar? Kaprisknoppar?
För en tid fick jag kika i hans senste kokbok och hittade det här. Snabbt, smakintensiv och annorlunda!
Salladen måste ätas direkt, annars blir tomaterna och brödet mosiga av vätskan.
Balsamvinägern ska helst vara av en god, rund, fyllig sort annars blir smaken för stickig. Lite sötma balanserar syran och tar fram tomatsmaken.
Det är mycket olja i receptet, men behövs för att balansera smaken. Om andelen olja minskas måste vinägermängden minskas
Bröd-och-tomat-sallad
(4 små förrätter eller två luncher med något till)
1 dl balsamvinäger
1 dagsgammalt ciabattabröd av den stora sorten (20 cm långt) i 2-cm-skivor. Alternativt rosta färskt bröd av en lite segare typ.
4-5 tomater, av en god sort. Blekgröna omogna varianter göre sig icke besvär.
2 dl oliver, svarta och gröna
20 st cocktailkapris, den stora sorten
salt, peppar, honung (eller socker)
1 dl olivolja
färs basilka, finhackad
Värm upp balsamvinägern och fukta sedan brödet (upplagt på ett fat) försiktigt med den utan att brödet löses upp till gröt.
Lägg tärnade tomater, grovhackade oliver och halverade kaprisar i enskål och tillsätt salt, peppar, honung, olivolja och resterande vinäger
Slutligen, tärna brödskivorna grovt och vänd försiktigt ned dem tillsammans med basilikan.
Vad heter förresten kapris i plural? Kaprisar? Kaprisknoppar?
Kommentarer
Trackback