Opoppig potatis

image99

Bild av hem från Flickr


Häromdagen använde jag lite av de nyinköpta kryddorna till en snabblunch.

I en panna fräste jag lite överbliven kokt potatis och grovstrimlad vitkål och la det i en skål.
Sen hamnade först en matsked olja och panch poran-kryddorna i pannan: lika delar av fänkålsfrön, bockhornsklöverfrön, svarta sesamfrön, kummin och nigellafrön.
Detta ska fräsas tills kryddorna poppar som popcorn är tanken. Det gjorde inte mina. Eftersom bockhornsklöver tydligen är känsligt och blir enormt beskt om det steker för länge tog jag bort oljan innan nåt poppade och hällde på potatisblandningen.
(Ska jag vara ärlig, och det ska jag, så hoppade jag över kummin för den dagen hade jag lite svårt för doften.)


Jättegott! Rika smaker! Några bönor och lite tomat till, snabblunchen var klar.


Absolut värdelöst vetande:
Bockhornsklövers latinska namn Trigonella foenum graecum betyder ungefär trekantigt grekiskt hö. Det återkommer i engelskan där växten heter Greek hayes förutom Fenugreek. På tyska däremot Schöne Margret bland en massa andra namn. Olika smaker i olika kulturer?

I äldre tider lärde sig arabiska läkare att ett avkok av bockhornsklöver gjorde hår lockigt och hjälpte både mot mjäll och håravfall. Törs man prova? Min man har rakt hår med tendens till mjäll. Om han är vackert skönlockig nästa gång ni ser honom vet ni.

Absolut viktigt vetande:
Det är en baljväxt så personer med sådan allergi (jordnötter, sojabönor, ärtor) kan få en reaktion!

Kommentarer
Postat av: Görel

Jag har letat i Uppsala efter bockhornsklöverfrön för det är det enda som fattas för att göra panch poran. Det borde ju finnas nånstans, man ska väl behöva åka till Stockholm för allt. - Det här låter jättegott, bra sätt att piffa upp vitkålen!

Undras förresten om kryddorna bara poppar om man rostar dem i torr panna?

2007-11-01 @ 21:10:28
URL: http://granivor.blogspot.com
Postat av: pipopp

Du har säkert rätt om den torra pannan. Tanken slog mig under processen ...
Det är ju så sesamfrön reagerar.
I mitt tycke tillför bockhornsklöver en "skuggton" av beska eller en fyllighet, den är inte i sig själv framträdande. Så prova utan i värsta fall.

2007-11-01 @ 21:43:23
URL: http://pipopp.blogg.se
Postat av: Jessika

brattbergs har bockhornsklöverfrön.

2007-11-04 @ 12:01:41
URL: http://matochblommor.blogspot.com
Postat av: Jessika

Men nej, de ska poppas i olja, smakämnena är fettlösliga men oljan ska vara rejält varm utan att kryddorna bränns vid.

http://www.brattberg.com/

2007-11-04 @ 12:05:20
URL: http://matochblommor.blogspot.com
Postat av: Viktoria Schiöler

Det där med beskheten i bockhornsklöver var spännande; ibland blir det rätt beskt när jag steker panch poran.. (då har jag väl stekt för länge, antar jag).

Och att det är en baljväxt är också intressant. Jag som ska arbeta som allergidietist (bl a) måste se till att lära mej allt sånt.

2007-11-04 @ 17:18:18
URL: http://www.kardemums.blogspot.com
Postat av: pipopp

Tack, Jessica! Jag har verkligen letat kryddhandlare på nätet som har det jag vill ha, men innan ditt tips utan bra resultat. De har ju inte bara bockhornsklöver utan mycket annat intressant, som lakritsrot, vilket jag letat efter. Att prova skillnaden mellan iransk och spank saffran vore också kul.

Viktoria, det var du som var en av dem som lurade mig in på panch poran. Tack för det! Det har hunnit bli en del och mer lär det bli.
När det gäller allergi hoppas jag du letar vidare, jag ville bara ge en varning. Jag är inte expertis på området och kan heller inte garantera att Primavi som jag länkar till är det.

Men det är ju så att när vi inför nya saker i mathållningen måste vi vara mer uppmärksamma, vare sig det är mat från andra kulturer eller om det är ny mat från laboratorier. Vi kan ju inte säkert veta hur kroppen reagerar.

2007-11-04 @ 19:29:13
URL: http://pipopp.blogg.se
Postat av: Jessika

Ett annat ställe som har lite ovanligare grejer är http://www.essencefabriken.se/
De har grejer som pottaska och violrot och en massa söta tårtpynt, samt lakritsrot. Jag skrev det här hos Görel också. Jag har varit så disträ idag att det har krävt typ 21 inlägg för att få fram vad det är jag vill.

Hursomhelst. Tillbaka till bockhornsklöver och panch poran aloo. Jag gillar också panch poran och nu har jag läst på om kryddorna (i McGee; On Food & Cooking). Alla kryddorna som ingår (indian five spice) innehåller olja så förmodligen är det oljan i kryddorna tillsammans med oljan i pannan som gör poppandet.

Bockhornsklöver tillhör samma grupp som lakrisrot och innehåller ett lättflyktigt bitterämne. Det är lätt hänt att man översteker och så whoops, bittert.

2007-11-04 @ 21:18:12
URL: http://matochblommor.blogspot.com
Postat av: Hanneles jul

Bockhornsklöver har jag gjort groddar av.

2007-11-04 @ 21:55:02
URL: http://hannelesjul.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0