Vilken mat ska vi köpa i morgon?

Det kliar i samvetet. Jag är en superpräktig människa, prettonas pretto, särskilt när det kommer till moral och etik. I alla fall när jag inte behöver ta till vita lögner.
Men dagens sanning är att jag har ett kluvet förhållande till livsmedel. Å ena sidan vill jag äta allt gott jag ser eller hör talas om, oavsett pris eller produktion. Naturligtvis ska det vara av excellent kvalitet. Å andra sidan vill jag ju att alla andra ska ha tillgång till bra mat.
Fast vad är bra mat? Bra för vem? För bonden, storföretaget, livsmedelarbetaren, föräldralösa barn, etiopiska småbonden, potatisodlaren i Norrland eller för mig och mina barn? Bra för världen? Bra för Sverige?
Bra på vilket sätt?

Inte blir man klokare med åren heller.

Den för tillfället mest aktuella allmänna debatten är den som startade med Marit Paulsens utspel om att ekomat inte är hållbart i längden. Det kom en del svar på Newsmill, debatten fortsatte i DN, SvD och några kommentarer av något mer insatta kom. Häromdagen var det debatt på Kungliga Skogs- och lantbruksakademien, KSLA, mellan bl a Marit Paulsen och Åsa Domeij, under rubriken  ”Låt inte maten tysta mun” . Några slags recensioner av debatterna, med åtföljande kommentarer, finns här, här (ljud) och här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , logiskt,

Krämig zuccinipasta med mandel och rosmarin

Krämig zuccinipasta med mandel och rosmarinIbland är det enklaste det godaste ...
Inspirerad av den klassiska Aglio e Olio i en variant  där kocken tillsatt pinjenötter lagade jag till detta, med zuccini som skulle få fylla ut stärkelsebomben med andra strukturer och vitaminer. Pinjenötterna fick maka på sig för halverade mandlar som till vardags är nästan lika goda, men ofantligt mycket billigare. På sista tiden har dessutom pinjenötterna hos den lokale handlaren börja smaka härsket. Matmodet har väl sprungit ifrån dem ....

Den här pastarätten blev en underbar doftspridare i köket när mandel, vitlök och rosmarin frästes i olivolja.  Väl på tallriken var smaken lika fin, mandeln gav dessutom en angenäm tuggighet till den annars mjuka anrättningen.
Till och med mina vegoskeptiska barn tyckte det var vrålgott. Enkla tärnade tomater med olivolja, salt, peppar och socker fick ligga intill för färg och kanske en liten vitamin. (Inte är det många i vårvintertomater.)


Krämig zuccinipasta med mandel och rosmarin


ca 350 g tagliatelleVilka dofter det blir när man fräser mandel, vitlök och rosmarin i olivolja!
1 zuccini
2 vitlöksklyftor
ett gäng basilika blad, kanske 15 st (ta gärna mer)
1 kvist färsk rosmarin - 1 msk hackat.
3 msk olivolja
100 g skållade mandlar, halverade på längden
2 msk citronsaft
1 dl créme fraiche
salt, peppar
50 g nyriven parmesan


Skålla mandeln, skala och halvera.
Koka pastan.
Skär zuccinin i strimlor med potatisskalare (inte kärnhuset), när det är en minut kvar av koktiden för pastan, ha i den där.
Skala vitlöken och skär den i tunna skivor, hacka rosmarinen fint, strimla basilikan.
Fräs vitlök, rosmarin och mandel i en stor skvätt olivolja i en stor panna. Dofta och njut! Tillsätt den nu avrunna zuccinipastan, basilika, créme fraiche och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Servera med en rejäl driva parmesan ovanpå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Molekylär recension

Molekylär gastronomi roar mig på samma sätt som det roar mig med rymdfärjor, kvarkar och DNA-upptäkter. Aldrig någonsin kommer jag förstå teorin till 100%, men att förstå 90% räcker för att förundras och känna skaparnas eller forskarnas upptäckarglädje och passion. Lite tror jag faktiskt att de bidrar till en bättre värld. Ju mer kunskap som finns och sprids, ju bättre blir det för oss alla. (Detta tyckte jag redan innan Piratbuktens skapare var födda, så det så.)
Spetskunskapen kommer att omarbetas och alldeles snart finnas i vardagen runt oss.

När det gäller molekylär matlagning inser jag att det tar lång tid innan nya kunskaper når mitt kök. Om man nu inte anser att bakning är en slags molekyleär kemi inom hemmets väggar, där kan jag lära mycket. Att läsa om det och att äta hos andra är desto roligare. Så vansinnigt mycket att läsa finns det nu inte, särskilt inte på svenska. El Bulli och Heston Blumenthal citeras eller kopieras om och om igen. Nja, för att vara rättvis:  vi har ju nya Esperanto i Sverige, kanske Oaxen och någon mer restaurang. Sedan skriver Malin Sandström på Matmolekyler. Ändå kan man inte säga att det skrivs mycket. Men det jag läst hittills har varit fyllt av samma förtjusning över fenomenet som jag har, idel "Ahhh..." och" Oj!". Därutöver har det väl förekommit en och annan kverulant som tjatar om naturliga råvaror och dissar konstiga tillsatser.

Detta sammantaget gjorde att det var kul att läsa en krogrecension i temat som inte andas politisk korrekthet utan bara försöker förstå vad det smakar!


Den ultimata samlingen av potatissallader?

Är detta den ultimata potatissalladsgenomgången? Jens Linder har i DN listat 3 såser och 13 smaksättningar - in alles blir det 35 varianter! Den som inte kan klura ut en favorit nu kommer nog aldrig att gilla potatissallad överhuvudtaget.
Ändå är min specialare inte med...

http://www.flickr.com/photos/progoddess/1028710881/Bild från http://www.flickr.com/photos/finurlig/23622568/http://www.flickr.com/photos/jypsygen/3324187757/  http://www.flickr.com/photos/infinitegarden/3032010833/  http://www.flickr.com/photos/sassyradish/3025863679/http://www.flickr.com/photos/85934826@N00/2730410700/

(Bilder från Flickr och progoddess, finurlig, jypsygen, infinitegarden, sassyradish, 85934826@N00)

Båttips: Det finns konserverad, tärnad potatis. Det är godare att göra egen potatissallad på den än att köpa helt färdiggjord goja. Är man den planerande typen kokar man dubbel sats potatis en dag för att göra sallad senare.
Följande varianter av Linder är bra att ha i bakhuvudet inför båtlivet, särskilt med vinägrettesås till. Majonnäsbas eller magrare sås på lättkrämfräsch är hans andra förslag. Det mesta härnedan saker med lång hållbarhet:

Till 4 personer behövs ungefär 1 kg kokt potatis. Varva med smaksättarna och häll på vald sås.

1. 100 g fetaost (tärnad eller smulad), svarta oliver, skivad rödlök

3. 2 dl hackad purjolök, 2 msk kapris - eller annan mild lök, min anm

4. 100 g färsk spenat, 1/2 burk sardeller (finhackade), 1 pressad vitlöksklyfta - utan spenat, min anm

8. 1/2 dl hackad salt- eller ättiksgurka, 1/2 dl avrunnen syltlök

9. 2 dl grovhackade kokta vaxbönor eller haricots verts, 1/2 dl rostade pinjenötter - eller andra nötter, min anm

12. 2 dl stekt svamp, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 msk finhackad färsk timjan - eventuellt av torkad, blötlagd svamp, min anm

13. 1 röd chilifrukt (finhackad), 1 tsk spiskummin, 1 msk finhackad persilja

 

Fler tips för att förändra den slentrianmässiga salladen för en trött kock:

Man kan blanda i bönor, linser, blommor, bacon, smakrik korv, nötter eller frön. I vinägretten kan man tillsätta pesto, ajvar relish, sweet chili eller annan färdigköpt sås. (Det här är båtmat, matsnobbar!)

 

Läs även andra bloggares åsikter om ,


Såser för händigt båtfolk

http://www.flickr.com/photos/chrisjohnbeckett/219089523/Hur var det nu att vara ute och segla länge? Man blir hungrig. Ofta. Lika ofta är man utan färska råvaror - man får ta det som finns i form av stapelvaror och konserver. Men i princip allting blir godare med sås. Ja, jag kan inte komma på någonting som inte är godare med sås. Utan kossa ombord och utan mixer finns det andra trix att ta till.

För det första får händigaste besättnings-medlemmen ta fram kniv, skärbräda och mortel.
För det andra: I stället för gräddfil, créme fraiche eller annan kylvara kan man göra emulsioner, mixturer och röror med ägg, kokt potatis, bröd eller nötter blandat med till exempel olja.

Det finns en hel del klassiska recpt att använda som de är eller modifiera efter förhållandena.

(Bild: chrisjohnbeckett)

Salsa verde    
Grön sås finns i många olika matkulturer, men har alltid örter, ofta persilja, alltid olja i blandningen. Vilken ska det vara?
Italiensk? Den kan bestå av persilja, kapris, sardeller, vitlök, senap, olja och vinäger. Fransk? Ibland liknande den italienska, ibland en majonnästyp. Tysk? Kokta ägg, gräddfil och en massa örter. Mexikansk? Gröna tomater, chili och lime bland annat.

Tapenade    Oliver, sardeller, kapris och olja.

Pesto   
Gröna örter, främst basilika, och nötter eller mandel, plus olja förstås. Det finns flera "standardiserade" varianter:
Pesto alla Genovese är den vanliga gröna med pinjenötter och basilika.
Pesto alla siciliana är lik Genovese-peston men med mindre basilka och mer tomat.
Pesto alla calabrese innehåller (grilled) paprika, svartpeppar med mera.
Andra varianter kan innehålla ruccola, svarta oliver, citron eller svamp.
           
Romesco  
Romesco är en sås av mosad grillad paprika, mandel och olja.

Majonnäs 
Tja, ägg och olja med kryddor. Kan sedan smaksättas på oändligt antal vis. Det bästa är att det faktisk är rätt enkelt ombord där allt har samma temperatur! Bra handled för vispningen är dock ett måste.

Rouille
(French, 'rust') är olivolja med antingen brödsmulor eller kokt potatis, vitlök, saffran och ibland chili.

Aioli
Aioli - som ursprungligen faktiskt gjordes utan ägg. Vitlöken och senap har emulgerande egenskaper. Men det är enklare med ägget i.
En sån god sås finns förstås i andra kök också:
    I Libanon äter man Toum, ungefär som ailol med citron i.
    I Grekland: Skordalia,  med brödsmulor eller potatis som förtjockningsmedel.
    Rumänerna har Mujdei, inte med olivolja utan solrosolja, annars som aioli.

Mole  
Mycket tomater och (bitter) choklad, sedan en massa chili och andra kryddor.

Salsor av torkad eller färsk frukt och grönsaker.
Ofta lök och vinäger.

Vinägretter - förstås. Olja, syra - vinäger eller citronsaft, kryddor.

Bra att bunkra:

Nötter
Mandlar
Sardeller
Olivolja
Neutral olja - raps
Vitlök
Örtkryddor
Gul lök
Färsk basilika - håller sig osannolikt bra ombord
Färsk persilja - fast det är det svårare med
Chilipulver
Tabasco
Citron - helst färsk, annars juice
Soltorkad tomat
Torkad svamp
Pankosmulor stället för vitt bröd.
Ägg - håller sig längre än man tror. Dessutom har de inbyggd odörkontroll om de är för gamla.
Vinäger, en fyllig. Jag föredrar vit.
Tomatburkar av olika slag
Oliver, gröna och svarta
Kapris
Senap, både stark och mild

Läs även andra bloggares åsikter om , sås, , , , ,

Krabbelurer




Krabbelurer är roligt att säga, roligt att äta och inte så dumt att laga till. Egentligen skulle man kunna kalla dem sockerkaksplättar. Passar utmärkt som efterrätt till soppa eller som stadigare mellanmål.  De är inte så goda nästa dag, så ät upp allihop.

På båten är det ett smart sätt att ta till vara lite ankommen frukt. Tärna, riv eller mosa ned den i smeten. Minska då sockret. Ja, det kan man göra i vilket fall, detta är sött!






20 st små

1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 dl mjölk   - eller mindre
fruktbitar om så önskas
smör att steka i


Vispa samman ägg och socker. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör sedan i mjölken. Rör samman allt till en smet.
Stek i smör i stekpanna. Ta en matsked smet per krabbelur. Stek på medelvärme på båda sidor, krabbisarna ska bli gyllene och jäsa upp.

Eftersom de är så söta tycker jag det är gott med syrlig tjockyougurt till, och lite sylt för färgen och barnens skull. Somliga tycker att de bara ska vändas i socker.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Soppa med fiffigt frökrunch

Dagens soppa är god, mild och mättande men ingen världsnyhet - en enkel mixad soppa av ljusa rotfrukter avredd med lite grädde.

Det fiffiga var det goda frökrunchet till som gav lite struktur och tuggighet till, förutom den lite nötiga smaken. Rekommenderas!






Rotfruktssoppa (8 portioner)
    
1 bit purjo lök (ca 150 g)
3 palsternackor (ca 400 g)
5 potatisar (ca 500 g)
lite rapsolja
1,5 liter grönsaksbuljong
2 dl matlagningsgrädde
1 msk pressad citron
 salt och peppar


Skala och strimla purjolöken. Skala och skär palsternacka och potatis i småbitar och fräs i oljan i en gryta ett par minuter. Häll i hälften av buljongen, koka upp och sjud sedan tills grönsakerna är mjuka, ca 15 minuter.

Mixa soppan slät med mixerstav. Häll  i resten av buljongen och grädden och hetta upp. Smaka av med citron, salt och peppar.

Krunch
:

0,5 dl rostade solroskärnor
0,5 dl rostade pumpafrön
salt




Rosta under tiden soppan sjuder  frön och kärnor  i en torr het stekpanna. Låt det inte bränna! Häll på tallrik och salta.



Lägg en hög med krunch i varje tallrik "på" soppan. Servera med grovt bröd och pålägg.




Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Svart vitlök?

Har ni hört talas om svart vitlök? Den görs i någon slags fermenteringsprocess i en månad eller så. Resultatet är en just svart, söt vitlök. Man blir ju lite nyfiken ....

Sesamkyckling med aprikoschutney

Idag målade vi botten på båten efter jobbet. Tack och lov hade vi nästan färdig mat hemma i kylen. Eftersom vi hastigt och lustigt blev bjudna på middag borta igår fick den tänkta kycklingen ätas idag istället. Då hade den legat i marinad över 24 timmar, så smak hade den tagit.

Det var bara att sätta på tiominuters-råris, snabbt woka lite grönsaker och sedan kycklingen - voilá!
Mycket god wok med nötig sesamsmak, till det den vackra bärnstensfärgade aprikoschutneyn med chili och ingefärssmak. Lyckat!

Sesamkyckling med aprikoschutney

1 vitlöksklyfta
1 bit ingefära, valnötsstorlek
400 g kycklingfiléer
1 stängel citrongräs
5 cm purjolök
0,5 msk mörk sesamolja
2 msk rapsolja
3 msk ljus soja


Skär kycklingen i 2-cm-kuber. Skala och finhacka ingefära och vitlök, skär citrongräs och purjon i fina tärningar. Marinera kycklingen i hacket, sesamolja och sojan. Låt stå i kylen 3 timmar eller över natten.
Stek kycklingbitarna i stor stekpanna med olja. Mot slutet ha i lite av marinaden.

Servera kycklingen med aprikoschutney.


Aprikoschutney


12 aprikoser
3 dl vatten inkl. blötläggningsvattnet
0,5 dl rårörsocker
0,5 tsk sambal oelek
ingefära, valnötsstor, finhackad
0,5 lime, saften av denna
3 msk ljus soja
0,5 dl finhackad purjolök


Lägg aprikoserna i vatten över natten. Dela i små bitar och koka i blötläggningsvattnet i 15 minuter, låt sedan koka med rårörsocker, sambal, ingefära och ljus soja  15 minuter. Smaka av med saften av en halv lime. Finhackad purjolök får åka i i slutet. Låt svalna.





Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Rårakor av sötpotatis



Sötpotatis innhåller inte lika mycket stärkelse som vanlig potatis. Ska man steka den som rårakor behövs lite klister av något slag.
De här blev smakrika och lite knapriga. Kanske de passar som matigare förrätt eller enklare lunch. Fast det måste ju nämnas att det är lite pyssligt att steka tjugotalet småplättar, fyra åt gången, i en stekpanna. Fiffiga personer sätter på 2-3 stekpannor direkt. Det är inte snabbmat, precis.
Rårakorna fick högt betyg av familjen tillsammans med den halvstarka såsen.


Rårakor

400 g sötpotatis
1 lök
3 äggulor
1 dl mjöl
1 krm stark paprika
1 krm cayennepeppar
salt, peppar
rapsolja att steka i


Riv sötpotatis och lök grovt. Blanda med ägg, kryddor och mjöl. Salta och peppra ordentligt. Forma plättar direkt i stekpannan, ca 1 msk smet som plattas ut och föses ihop. På ganska hög - men inte högsta - värme behövs 4 minuter på varje sida. Vill man snåla med fettet kan rårakorna få rinna av på hushållspapper. Om man vill kan man steka dem i förväg och värma upp dem i ugnen, men då förlorar de knaprigheten. Smaken är förstås kvar.


Mangosås

1 mango, skalad, i bitar
1-1,5 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
4 cm purjolök, i mindre bitar
1 tumstor bit färs ingefära, skalad, i bitar
2 tsk dijonsenap
1 kryddmått gurkmeja
1 krm stark paprika
1 krm spiskummin - eller lite mindre
1 knivsudd cayennepeppar
salt, peppar


Mixa alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. Servera till rårakorna.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Berusande god rabarberkompott

Äntligen, äntligen rabarber - ytterligare ett riktigt vårtecken!



I vårt kök slutade stänglarna som en berusande god vuxen rabarberkompottig sås till dessertgnoccis av färskost.
Kompotten måste prövas! Likören - Grand Marnier -  matchade rabarbern hur bra som helst! Sexåringen föredrog kompotten utan sprittillsatts, som sparats undan åt honom.


500 g rabarberstänglar - 6-7 stycken
1 vaniljstång
1 msk potatismjöl  - för en såsigare kompott, 2-3 msk om man vill ha kräm.
1-2 msk apelsinjuice (eller vatten)
1 dl socker
33 cl enkelt, torrt, vitt vin
1 dl vatten - om det behövs
4 cl Grand Marnier eller annan apelsinlikör


Skala rabarbern och skär den i bitar.
Lägg bitarna med vin i en gryta. Vattnet ska nätt och jämt täcka. Om det behövs: ha i lite, lite vatten. Tillsätt vaniljfröna, den urskrapade vaniljstången och sockret. Låt koka upp och sjud ca 5 minuter. Ta upp vaniljstången.
Blanda potatismjöl med apelsinjuice och häll i grytan. Låt alltsammans koka upp och tjockna. Tillsätt likören. Låt svalna. Servera.



Intresserad av mer rabarber? Titta in hos Kinna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Junior Chef's Köttfärslimpa

I går lagade familjens 12-åring middag med bokstavligen lysande, färgsprakande, smakrikt resultat! Det bådar gott för framtiden.

Det var roligt att se honom i aktion. Alla kryddor smakades av noga, plötsligt funderade han på varför man har den eller den kryddan och vad som händer när man parar smaker. Associationer till andra maträtter - "Mmmm, pizza" -  och platser - "Det här åt vi hos xxx" -  poppade upp. Funderingar på kemi och vad som händer med ägg, salt, vatten och allt annat väl  i ugnen dök också upp. Han blev nästintill förälskad i den färska timjanens doft. Lite lustigt, han har ätit timjan i olika former i hela sitt liv. Inte förrän nu, när han själv hade kontrollen och kreativa ansvaret, började han lägga märke till den kryddan. Färsk basilika däremot, som han gärna norpat små extrablad av till tomater, åkte ner i rankningen när han var tvungen att hacka en lite större mängd. Doften blev för stark.

Det tog sin lilla tid, en novis i köket behöver förstås längre omställningstid och mer funderande mellan varje moment. Med lite vana tar det nog en dryg timme att få den här rätten på bordet.

Tråkmamma - jag - tyckte först att smeten blev alldeles för lös, men han fick hållas. Det är bara att erkänna, jag hade fel. Limpan föll inte alls i hop, istället blev den smakrik och oerhört fluffig. Gott till alla rostade grönsaker. Receptet är ursprungligen ett nätrecept från Coop som ändrades för att passa oss. Deras recept är ofta alldeles utmärkta att sätt i händerna på inte fullt så vana tillförodnade kökschefer: okomplicerade, rättframma beskrivningar, enkla råvaror, smakrika resultat.

Luftig köttfärslimpa

500 g blandfärs
4 msk panko
1 msk potatismjöl
2 dl  vatten
1½ tsk salt
1 ägg
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
1 vitlöksklyfta, pressad
1 stor  morot
1 grön paprika
1 gul paprika
1 aubergine
3 msk färsk timjan, basilika, rosmarin, blandat och hackat
100 g smulad fetaost
3 msk enkel olivolja

            
Sätt ugnen på 220ºC.
Blanda panko, potatismjöl och vatten. Låt det svälla minst 10 min.  
Skär under tiden morot i skivor och aubergine i skivor som kvartats. Lägg  sen i en skål med olja och salt.
Rör sedan ner ägg, salt, peppar, smulad oregano, pressad vitlök i smulvattnet.  Lägg i färs blanda väl.
Forma färsen till en limpa på ett stort ugnssäkert fat (som kan ställas på bordet). Pensla med olja. Lägg morot och aubergine runt om luftigt. Grädda i varm ugn 25 minuter.
Skär nu paprikorna i mindre bitar och lägg (i samma som förut) skål med olja och örter.
Ta ur köttfärsformen ur ugnen, blanda paprikan med de andra grönsakerna. In i ugnen 25 minuter till.
Ta ut, lägg på smulad fetaost över hela härligheten, in i ugnen ca 5 minuter till. Klart!

Under väntetiderna städas köket, jagas lillebror och spelas datorspel. Mamma får skala potatis och göra sallad. Lillebror mutas till att duka.
Eventuellt överbliven köksstädning får en suckande fader ta hand om.

Tack för maten, grabben!


Läs även andra bloggares åsikter om , ,




Planering pågår



I ett kraftigt försök att ta kontrollen över tiden som bara smiter iväg när man behöver den som mest har jag faktiskt gjort en veckomatsedel. Kanske matsedelsskiss är ett bättre ord. Frysinventering och inhandlingskomplettering resulterade i:

* Köttfärs, paprika, kanske ris. Något som är barnvänligt och spännande samtidigt. Känns inte så inspirerande just nu, men kreativiteten kanske vaknar. Tanken är att 12-åringen ska laga till det.

* Rotfruktssoppa av något slag, med krabbelurer till efterrätt. Alltid gott och enkelt. Tur att vi gillar soppa i familjen. Råkade i vimsigheten köpa dubbelt upp av palsternacka.

* Fisk av frysblockstorsk, ugnsbakad var längesedan. Barnvänligt. Ska försöka få icke-fisk-ätaren att ändra åsikt. Chilismak kanske? Taffel hade nyligen ett snabbrecept. Sedan har vi ju massor av miso kvar. Det ska passa en bråttomdag.

* Det goda och roliga, helgmaten: Majskyckling med en sesam-aprikossås som finns på idéstadiet i mitt huvud. På teoristadiet smakar det ljuvligt.

* Sugen på rabarber. Fanns inga vid inhandling. Får skicka ut en expedition senare

* Pasta med zuccini. Vego är bra för magen en gång om dagen. Blev inspirerad av Pyttes matblogg när det gäller formen på grönsaker. Undrar om hon skär grönskarna så fint för hand eller om hon har någon manick?

* Experiment i helgen: Något med sötpotatis och mango ihop. Nyfiken på kombinationen. För sött? Rökt skinka till? Vego?
Någon gång läste jag något av Karin Fransson som fastnade: Omogen mango är som ägget när man gör majonnäs, den fungerar som emulgeringsmedel. Kan vara dags att ta fasta på det.
I valet mellan klimatmat och kul idéer vinner det roliga, speciellt eftersom det är ett par inte så spännande matdagar inplanerade.

* Ett vilset paket älgskav låg längs bak och försökte gömma sig. Torkade fikon och enbär? Hmmm.... Måste smaka lite på det i tanken. Kan nog fungera.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Dagens snabba II




Ser ni stänket på de nyss diskade kastrullerna i bakgrunden?

Dagens middag: Korvpanna.

Stek först lite upphittat sidfläsk ordentligt. Ta upp fläsket. Stek i samma panna en halv överbliven zuccini i halvmånar, ett gammalt äpple i klyftor, en lök i klyftor och slantar av en smakrik korv. Stänk en gnutta vitvinsvinäger över det hela, lägg tillbaka fläsket, smaka av med salt och peppar. Lite färsk timjan på. Gott! Extremt snabbt.
Inga rester här inte!

Dagens snabba I

Dagens lunch: Frikadeller, buljong, potatis från igår + en skvätt citron. Micro 2 minuter. Massor av hyvlad zuccini till.
Godare än man kunde ana. Frikadellerna var i dag fina, snälla i smaken, perfekt konsistens.
Notering till mig: Kan det utvecklas till en soppa?

Königsberger Klopse - Frikadeller i syrlig kaprissås



Königsberger klopse med potatis och saltad, lövtunn, krispig kålrabbi

Från de östra delarna av Tyskland, det som var Preussen och idag ligger i Polen och Ryssland, kommer Königsberger Klopse. De är lika välkända i Tyskland som Biff á la Lindström är här i Sverige. Värdelöst vetande: Immanuel Kant, filosof, kom från Königsberg. Om han blev så moralisk av att äta den sura såsen vet jag inte.

Enklaste förklaringen är frikadeller, sjudna köttbullar,  i syrlig kaprissås. Sardeller är vanligt i smeten som smaksättning. Här gjorde jag utan på prov. De behövs för aningens mer fyllighet i köttbullarna. Det här receptet är väldigt basic. Men såsen är ljuvligt god!

Frikadeller:
500 gr blandfärs
2 skivor dagsgammalt bröd
1 äggula
2 finhackade små schalottenlökar
1 tsk smör
1 liter god buljong, t ex av kalvfond
salt, peppar


Till såsen:
Buljongen från ovan
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
2 tsk mjöl
2 tsk smör
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk citronsaft
1 dl créme fraiche
 2 msk kapris, avrunna
1 nypa socker


Frikadeller:
Fukta brödskivorna i vatten, pressa ut fukten igen.
Smält smöret och mjukstek den finhackade löken, ställ att svalna lite.

Blanda samman köttfärs, äggula, löken och brödet sönderrivet i en skål. Salta (0,5 tsk) och peppra. Forma ca 20 bollar. Är det svårt kan man ha i ett par matskedar av buljongen.

Koka upp resten av buljongen med pepparkornen och smulat lagerblad, till precis under kokpunkten. Lägg försiktigt i hälften av köttbullarna och låt sjuda i 12 minuter. Ta upp dem, håll varmt. Sjud resterande bollar.



Väntande bullar
Såsen:
Smält 2 tsk smör och rör i mjölet. Vispa lite i taget i ca 5 dl av buljongen från bullkoket och vitvinsvinägern . Låt sjuda några minuter. Blanda i créme fraiche och kapris, koka upp. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar vid behov och kanske en nypa socker.
Lägg i köttbullarna, servera. Ställ fram lite mer kapris för den som gillar det.

Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor om det ska vara riktigt traditionellt.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Pankopanerad firrepinne

Egenfixade fiskpinnar tar marginellt längre att laga till än färdigköpta. Möjligen tar köksstädningen lite längre tid.

1 pkt/400 g/ fryst fisk, t ex hoki-filéer
0,5 dl vetemjöl
salt
peppar
lite citronsaft
1 ägg
1,5 dl pankosmulor


Halvtina fisken. Skär den i lämpliga fiskpinnestorlekar, skvätt på citron.
Vänd bitarna först i kryddat mjöl, sedan i ägg och sist i pankosmulor.
Stek i rapsolja och smör ca 2 minuter per sida - det är fyra sidor!




Äsch, enda anledningen att skriva det här receptet var för att ge ett bildbevis på att jag gör egna firrepinnar ibland!

Den här gången blev det wokade grönsker till.
Fänkål, zuccini, purjolök och färska böngroddar frästes i het olja ett par minuter. I röran hamnade lite syrlig jox av något jag köpt som tamarindpasta, (men som var något annat brunt, dock syrligt och aningen salt), en dutt chili, en droppe sesamolja och förstås salt och peppar. Det passade bra till fisken, men ärligt talat, det blev för brungrått för att visa upp.  Ändå tror jag att idéen var rätt, det är utseendet som behöver arbete.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Ceviche-ish favabönsallad med päron




Ceviche är en fantastiskt fin rätt, busig och burdus i smakerna. Me like!

Här fick krämiga bönor, sött päron och krispig gurka leka med cevichens smaker.
 
Cevich-ish bönsallad med päron
 8 stora portioner

1 burk favabönor
1 stort fast päron, tärnat
1 gurka, skalat, tärnat
1 röd paprika, i bitar
1 röd chilipeppar , finhackad

4 tomater i tärningar

Dressing
1 lime, skal & saft
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 dl vitvinsvinäger
1 tsk  rårörsocker
1 msk inlagd koríander
Salt & peppar



Skölj burkbönorna noga i kallt vatten. Blanda övriga salladsingredienser utom tomaterna, häll på dressingen och låt stå svalt en timme. Vänd ner tomaterna och servera.


Favabönor är det samma som svenska bondbönor. Burkar finns bland utländska specerier i mataffären, Risenta har visst torkade i sitt sortiment - men jag har aldrig sett dem hos oss.

Färsk koriander är inte alltid lätt att få tag på utanför tullarna. Den finns inlagd i en liten glasburk från det blåa drakföretaget. Hur smakar den då? Om man absolut längtar efter koriandersmaken är den hyfsad, men lite dammig i smaken. Färgen är tråkig och grågrön, inte alls lik den färgstarka färska koriandern. Antagligen kommer jag köpa den igen om det inte finns färsk eftersom jag älskar koriander, men inte är det med jubel. Ett torftigt substitut, men hellre burken än avstå.




Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kryddig karré på okrångligt vis



En hel fläskkarrébit masseras med "torra" kryddor, får marinera en stund, bryns i panna i lite olja runt om och steks sen i ugnen till 80° innertemperatur. Det tar drygt 40 minuter i 180°. [Uppdatering: Den korta tiden beror nog på att vår bit var väldigt platt.]

Sockret i kryddblandningen bränns lätt, men ger en fin kolaton. Passa vid stekningen i panna.

Kryddblandning med lite texmexstuk
till 1 kg karré i bit.

2 tsk råsocker
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 tsk korianderfrö, nymortlad
2 tsk spiskummin
1 tsk starkt paprikapulver


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Misomos, sött och vänligt - men bestämt


Whats cookin´?

Efter en dag med fotbollsträning, trädgårdskrattning, presentshopping, kompislek, båtarbete och skjutsningar hit och dit lyckades vi trots allt äta gott.
Riktigt gott faktiskt!

En kryddig karré med ett potatismos av vanlig och söt potatis kryddad med aningens miso, därtill en ceviche-ish bönsallad med favabönor, päron, chili, lime och korianderdressing.

Var och en för sig var komponenterna goda, tillsammans väldigt bra! Det man kan säga är att salladens roliga kakafoni av smaker tog udden av köttets kryddor. Man kände fläsksmaken, men inte mer. Fast så är det ofta med snabbugnsbakat kött där kryddorna sitter på utsidan. Däremot det egentligen milda moset hade en bärande smakvåg som var fin och försiktig, men inte lät sig slås ned av den burdusa salladen.

Moset får mig att tänka på min barndomskompis som var den sötaste och vänligaste av oss allihop, men inte den tuffaste. Vi andra tog mycket mer plats, hon log och var söt. För inte så länge sedan träffade jag henne igen.  När hon berättade att hon var förhandlingschef för en stor organisation höll jag på att sätta i halsen.
"Jo", sa hon på sitt vänliga sätt, "jag lyssnar utan förutfattade meningar på alla tankar och åsikter vid bordet utan att uppröras. Sedan fattar jag de beslut som krävs för min part och meddelar dem så vänligt men tydligt jag kan. Att vara kaxig vinner inte alla segrar. "

Så lätt det låter, så självklart det verkar ...  Hon visar att  vänlighet är en bra diplomatisk egenskap. Ja, lojalitet, noggrannhet och flit har förstås också något med hennes framgångar att göra.

Precis som moset i den här rätten - vänligt men bestämt. Och sött.


Misomos

2-3 sötpotatisar
5-6 mjöliga potatisar
(sammanlagt drygt ett kilo, hälften av varje)
salt
2 tsk miso av den ljusa typen
smör
salt, peppar


Koka potatisen i bitar i saltat vatten. När den är mjuk, häll av vattnet men spara bortåt 2 dl. Mosa potatisen med en stöt, ha i mison (hellre mindre än mer)  och en deciliter av vattnet. Späd med mer vatten till lagom konsistens. Smaka av med smör, salt och peppar.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Fredagsfågel

Pytte och SMASKENS skriver om fredagsmys och dess eventuella terror. Hos oss har fenomenet fredagsmys nog alltid funnits, termen som sådan dök däremot inte upp förrens efter några dagisår. Att på fredagen tillsammans med familjen äta något gott och snabblagat för att  fokusera på samvaro har vi alltid gjort, sedan koltåldrarna, våra egna alltså. .

Dagens snabblagade blev hel kyckling i ugnen, grillad utfläkt för att korta tiden, på en grönsaksblandning. Till det överbliven bulgursallad sedan tidigare. Liten arbetsinsats, god mat.






Platt rosmarinkyckling med palsternacka och zuccini
4-5 port, 15 minuter förberdelse, 35 minuter i ugn.

1 st kyckling

2 msk smör, rumsvarmt
2 msk rapsolja
2 msk färsk rosmarin, skuren
3 cm ingefära, riven
1 msk ljus soya
salt, peppar

1 zuccini, i cm-tjocka halvmånar
1 rödlök, klyftad
4 mindre palsternackor, i lillfingerstora bitar eller lite tunnare
lite olja
salt


Dela kycklingen med en vass kniv längs bröstbenet. Fläk ut fågeln, stick stadiga grillpinnar igenom så att den håller sig utvikt.




Blanda kryddsmöret och smeta ut över hela fågeln.

Lägg grönsakerna i en ugnsform, ha på olja och salt, lägg den kryddade kycklingen med fina sida upp ovanpå.

Scwisch, in i 220 °-ugn ca 35 minuter. Kolla med sticka om fågelns saft blivit klar - inget rosa! (Eller med en ugnstermometer, som ska visa 80°)

Ta ut, skär upp, servera.

Fast vi lyxade lite extra idag på minstingens begäran. Han ville absolut ha avocado med skagenröra - var han nu fått den idéen ifrån. Det kändes lite retro och borde inte finnas i hans repertoar.
Men även det är ju enkelt och gott ( äh, hum, med färdigskalade räkor och köpemajonnäs), jag förstår varför det var så populärt en gång. Eller fortfarande är.




Snabbskiss för Skagenröra: [uppdatering: Glömde löken!]

3 dl skalade räkor
1 dl majonnäs
1 msk riven pepparrot
2 msk dill
1 liten finhackad rödlök - man jag tog de vita av en purjolök
lite citronsaft
salt, peppar.
löjrom - men det hade vi ingen

.

Blanda ihop försiktigt, smaka av. Servera på rostat bröd eller som vi i en avocadohalva.

Lite lagom skvaller: Jag vispade ihop en egen majonnäs, ägget var rumsvarmt, oljan likaså. MEN INTE SENAPEN! Glömde! Det blev alldelles för slabbigt, det fick gå i slasken och köpeburken åkte fram ....



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Änglamat såsom Hiram gjorde

http://www.flickr.com/photos/krischa/616842879/http://www.flickr.com/photos/kenjisnapshots/3176974748/http://www.flickr.com/photos/krischa/616843487/

Hirams Änglamat är en av mina favoritdesserter, speciellt bra om man har många gäster och vill förbereda fler dagar i förväg. Har man ingen glassmaskin är det ett utmärkt sätt att göra något glassliknande. Den har en tydlig vuxenkaraktär med spritsmaksättningen. Änglamat är egentligen rån fyllda med grädde smaksatt med bär, innan glassens tid. Det här receptet är väl helt enkelt den felande länken mellan gammeldags änglamat och dagens glass, möjligtvis via 80-talets parfaiter.

Grunden är ungefär en italiensk maräng som fryses och blandas med vispgrädde och smakämnen, för att sedan frysas igen. Lätt som en plätt!
Men man får vispa ett tag. Det är bra om man har en matberedare med vispinsats eller ett stativ till vispen.


Änglamat
ca 15 port

3 dl ren äggvita (från ca 10 ägg)
6 dl socker
2 ½ dl vatten
6 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2 dl valnötter och/eller mandlar
3 msk päronkonjak, kirschwasser eller allra helst punch tycker jag


  • Koka upp vattnet och sockret i en tjockbottnad kastrull, och låt koka tills lagen är 127 °C eller om du är utan termometer, lagen trådar sig mellan fingrarna. Använd helst en digital termometer, dock.
  • Dela under tiden äggen, mät upp och lägg upp i en stor vispskål. Vispa lätt (börja när sockerlagen är ca 120°) så att äggvitorna börjar skumma.
  • Häll sedan sakta den heta sockerlagen i en tunn stråle ner bland äggvitorna medan elvispen kör för fullt.
  • Vispa länge tills det hela blir en tjock, glänsande, vit massa. Fortsätt sedan ett tag och låt det hela svalna. Om du vill att det ska gå fortare, ställ vispskålen i ett isbad.
  • Frys den italienska marängen i minst 4 timmar.
  • Karamellisera nötter eller mandlar, dvs smält sockret till det är vackert brunt, lägg i nötterna, bred ut  på bakplåtspapper och låt stelna. Grovhacka massan när den svalnat.
  • Ta ut den ganska hårda marängsmeten ur frysen, skär den i skålen med en kniv tills den börjar mjukna lite.
  • Vispa grädden tjock och smaksätt med spriten.
  • Blanda äggvitemassan, nötterna (spara lite till dekoration) och grädden med en sked och lägg i två serveringsformar. Frys igen.
  • Innan servering, ta ur frysen en stund innan, massan är hård. Dekorera med de kvarvarande nötterna.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Distanshandla eller hemhandla?

Vi bor i världens ytterkant. Huset vid vägens slut, liksom. I alla fall känns det så i vardagen när man ska ordna saker. Det är tre km till närmsta affär, den har alla basvaror som en ICA-affär har: mjölk, skosnören och chips. Så fort man vill ha något utanför det mest alldagliga finns det 20 minuter bort med bil. (Jaja, jag är bortskämd, större delen av mitt vuxna liv har tillbringats i storstäder, med allt man kan önska av konsumtion runt alla hörn.)


Men på sistone har det hänt något. Vi har hemleveranser! Regelbundet kommer till kvarteret:
Nu saknas bara bageribilen eller lyx- och gourmetbilen!

Dessutom levererar Coops nätförsök Mataffären hit.
Jag gillar deras sajt, den är lättnavigerad, sortimenturvalet är något smalt men helt OK, varorna som levereras är fina, supporten är bra (det lilla jag haft kontakt). Visst låter det bra? Ett litet aber, eller snarare att gigantiskt aber, är priserna. De är hiskeligt dyra! Jag förstår att man måste betala för plockarbetstiden, chauffören, bilen och bensinen, men när väger vågen  jämnt?

Idag fick vi leverans. Min bedömning är att överpriset denna gång är i storleksordningen 20% (250-300 kr av ca 1350 kr) + hemkörningsavgift 85 kr. För sakens skull säg 350 kr totalt.

Jämförelsegrund är min minnesbild av priser hos min vanliga mataffär. Dit måste jag köra bil. 4 mil tur och retur á 18 kr milen (Skatteverkets bilersättningsnorm) är 72 kr. Det tar mig drygt två timmar att storhandla, jag anser att min fritid är värd 100 kr/timme. Summa: ca 300 kr.
(Ibland är fritid värt nada för det är ett nöje att handla, ibland är den så sällsynt att den är värd mer än det dubbla.)

Summasummeliarum: Det går på ett ut var vi handlar under vissa förutsättningar:
  • Vi pratar storhandling.
  • Om vi handlar "på vägen" till andra mål blir det billigare.
    Om man handlar själv blir inspirationen bättre när man ser utbudet och specialerbjudanden.
  • Under hektiska arbetsperioder är näthandel och hemleverans smartare.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Uppsamlingsheat i båtmatracet

http://www.flickr.com/photos/wigwam/2599305632/

Här är båtmatsrecepten samlade. Tanken är att jag uppdaterar den här listan allt eftersom bra idéer dyker upp.

Recept för båten:

Majsbiffar
Clam chowder
Sardinsallad med linser, tomat och grönpeppar
Andra (fisk-)bullar
Glödkaka - samiskt tunnbröd
Grillade rullar
Italiensk  bönsås
Såser för händigt båtfolk - idéer
Potatissallader - idéer
Krabbelurer som mellanmål eller dessert

Dags att bunkra? Kolla här:
Skärgårdhandlarna 


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Majsbiffar

http://www.flickr.com/photos/su-lin/2990310452/

Kanske lite konserv-vego skulle passa? Biffar i pitabröd passar på en kobbe!

5 st nykokta potatisar
2 msk olja
1 burk majskorn av den större typen
1 st lök
1 dl vetemjöl
2 st vitlöksklyfta(or)
1 dl sesamfrö (om det finns)

4 st pitabröd



Hacka  löken fint.
Mosa potatisen med olja.
Rör ner allt i moset.
Forma biffar som paneras i sesamfrö.
Stek dem  på mellanvärme 5 minuter per sida.
Servera i pitabröd med till exempel skivade tomater, hummus och skivad lök.

Variation: Krydda med tabasco och/eller spiskummin. Grilla i stället för att steka. Använd gårdagens potatismosrest istället för potatis.



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Clam chowder (musselsoppa)

CornishMussels.JPG  Mussels and barnacles in the intertidal near Newquay, Cornwall, England. 	  Photograph taken by Mark A. Wilson (Department of Geology, The College of Wooster).    Original uploader was Wilson44691 at en.wikipedia  Permission  (Reusing this image) 	  Released into the public domain (by the author).


Ännu ett recept för litet kök och primitiva kylförvaringsmöjligheter.

Clam chowder - musselsoppa

360 g musslor i lake
4 medelstora potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tärnad morot om det finns
1 tärnad bit rotselleri om det finns
100 g skivat, rimmat sidfläsk eller bacon (hoppa i nödfall över)
6 dl grönsaksbuljong (vatten, buljongtärning eller fond)
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
1 citron
2 msk hackad persilja (önskvärt)
1 msk Maizena (eventuellt)



Häll av musslorna, spara spadet. Skala potatis, rotfrukter, lök och vitlök. Skär potatisen coh rotfrukter i tärningar och finhacka löken. Strimla fläsket fint.
Stek fläsk i en kastrull, när de är knapriga tillsätts alla grönsaker/potatis. Fräs grönsakerna i fläskfettet i någon minut. Tillsätt musselspadet och grönsaksbuljongen. Koka sakta tills potatisen är mjuk.  Hemma skulle man kunna mixa soppan här, på båten är det för krångligt. Tillsätt matlagningsgrädden och koka upp. Red ev av soppan med majsstärkelse utrört i lite vatten. Lägg i musslorna. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. Strö över persiljan.

Som variation: använd rökta musslor. Man kan också krydda med chiliflingor eller tabasco. I riktigt nödfall kan en burk kokosnötsmjölk ersätta grädden. Det blir gott, men ingen Clam chowder.



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Sardinsallad med linser, tomat och grönpeppar

Till båtmatsrecepten lägger jag också denna stöld, eller är det inspiration? Receptmakare är fantastiska matälskaren Lisa Förare WInbladhTaffel.se.

Sardinsallad med tomat och grönpeppar (2 personer)

1 burk dyra sardiner i olivolja
300 g fina tomater, grovt tärnade
1 tsk torkad grönpeppar, krossad
1 msk fin sherryvinäger
2 msk olivolja
2 dl kokta svarta linser
2 salladslökar, tunt skivade
10 blad basilika
lite citronrasp

Blanda grönpeppar med olja och vinäger, låt stå medan du förbereder resten av salladen.
Varva alla ingredienserna i två skålar. Toppa med basilika och citronrasp.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Nu får ni se på andra bullar (av fisk)

Den lilla miniserien om ny båtmat fortsätter.

Fiskbullar. Vad kan man säga om fiskbullar?
Själv gillar jag gäddqueneller skarpt och pilgrimsmusslor är en av mina toppälsklingsrätter. Med mycket hunger och en massa fantasi kan man se likheter med fiskbullar. Faktiskt!
Det kan nu inte min yngste son, för hans skull måste det kryddas om rejält om han ska få fiskbullemat i magen.

Andra (fisk-)bullar:

1 burk (375 g) fiskbullar i buljong
Marinad:
1 vitlöksklyfta, pressad
½ citron, rivet skal av
1/2 dl olivolja
salt & peppar



Häll av spadet från fiskbullarna, skölj gärna av dem, och torka dem med hushållspapper. Blanda marinaden och låt fiskbullarna vila i den ca 20 minuter. Ta upp dem ur marinaden och stek dem hastigt i varm stekpannan helt kort, tills de fått fin färg. Trä upp fiskbullar på spett och servera till exempel med persiljeyoghurt kryddat med marinaden.

Riktigt gott!  *Jo, mitt barn, du måste äta upp!*


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Gahkku, glödkaka - samiskt tunnbröd


Färskt bröd är en bristvara ombord. En liggedag ute på en fin ö kan man baka.

Det här är ett recept utprovat, i varianter,  sedan generationer av samer. De är ju vana att laga mat enligt scoutprincipen när de på somrarna flyttar ut i kåtor för att vara närmre renarna. Undrar om de fortfarande gör så, eller om de tar motorcykeln till husvagnen där solcellspaneler ordnar ström till mikro och kylskåp? Hmm, det borde jag ta reda på någon gång.

Recept: 10 stora kakor, storlek som en stekpanna

Lite smält margarin eller olja
1 l vatten eller mjölk (det går bra att blanda)
1 påse torrjäst
1 dl sirap eller socker
1 tsk salt
4–5 dl vetemjöl (1–2 dl kan bytas mot rågsikt
)


Gör upp eld. Medan glöden tar sig, gör degen i en bunke och låter den jäsa.
Det går förstås att grädda i en stekanna på spisen också.

  • Värm vätska och fett till fingervarmt (37° C).
  • Häll i jästen och rör om tills den löst sig.
  • Häll ner degspadet i bunken och blanda i sirap (socker), salt och gärna rågsikt.
  • Blanda därefter i så mycket vetemjöl att degen blir fast och inte längre klibbar  (som en bulldeg).
  • Rör en stund, 5-10 minuter, och låt sedan jäsa i 40 minuter under en duk.
  • Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad.
  • Hetta upp gjutjärnspannan på elden/plattan.
  • Picka hål i bröden med en gaffel och grädda i den heta pannan. Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av gaffeln. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet!
  • Ät brödet med en klick smör så fort det är färdigt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Grillade rullar



Solnedgång i yttre havsbandet, ljumma vindar, avslappnad familj....
Dags att äta, läget kräver "lyxig" mat men senaste bunkringen var i Möja för en vecka sedan?
Jo, det finns konservburksmat som kan vara lite rolig.

Grillade rullar

2 burkar (à 200 g) Abba Tonfisk Filebitar i vatten
2 dl Kesella eller lite mindre bönsås
400 g kokt färskpotatis, tärnad eller konserverad dito
100 g riven ost
1 dl rostade solrosfrön
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 dl gräslök, hackad (om det finns)
1 nypa torkad timjan
salt och peppar
6 stora tortillabröd



  • Låt tonfisken rinna av och blanda med lite av bönsåsen, sedan med övriga ingredienser. Det ska precis hålla ihop, använd mer sås om det behövs.
  • Smaka av med salt, peppar, timjan.
  • Lägg fyllningen i tortillabröd, rulla ihop. (Om det finns möjlighet värm bröden lite så går det lättare.) Platta till försiktigt. Pensla med olja och grilla eller stek i het panna tills den fått färg. Börja med skarven nedåt!
  • Vill man fuska kan man faktiskt rulla in rullarna i folie innan grillningen.
  • Höj grillgallret eller sänk temperaturen på annat sätt. Låt rullarna bli genomvarma - ca 5 minuter. Servera tunnbrödsrullarna ljumna eller kalla med bönsås.

Ätes på klipporna med havskyld öl till. Efteråt kanske en burk konserverade aprikoser med krossad mörk choklad och ett stänk citron. Tänk er bilden! Känner ni den svaga doften av myggmedel i näsborrarna?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Italiensk bönsås

http://www.flickr.com/photos/paige_eliz/2875566319/


Sommarsäsongen börjar närma sig, det finns mycket att förbereda. Till exempel kan recepten för båtlivet uppdateras. Konservmat och pulvermos har minst sagt sina kulinariska begränsningar.
Konservburkar är dock lätt att bunkra i kölsvinet, det är bara att inse att man måste ta till dem ibland.

 Ägg håller förvånansvärt länge utan kyl bara man inte krossar dem i sjögången. Försök ha dem på svalaste stället ombord.
Jag har sett tips om att smörja äggen i vaselin innan avfärd, så att luft inte diffunderar in i skalet. På så sätt håller de ännu längre. Hittills har vi inte prövat.


1 burk borlottibönor
2 äggulor
3 msk kapris
4 st sardeller
2 msk saft av citron
1 dl  olja, gärna olivolja


Skölj  bönorna och låt rinna av. Mosa bönor, kapris, sardeller och pressad citron i en mortel till ett så slätt mos som möjligt, ha i äggulorna och blanda. Vispa med lite av olivoljan,  tillsätt pö om pö resten av oljan och vispa till en jämn sås.

Det här är en bra grundsås som kan kryddas om. Mer citron till fisk, kanske lite färre sardeller och finhackad soltorkad tomat eller grillad paprika till pasta.
Den kan serveras som den är till tonfisk, grillade grönsaker, till grillat bröd eller som dipp.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kort men viktigt meddelande

Nöjd!

Båten blir vacker, oerhört vacker. Dessutom ser tidsplanen ut att hålla!

Laxrullar



Är man fena på omeletter är det här enkelt. Kan man göra rulltårta är detta lätt.
Jag tyckte det var krångligt och svårt ...

Fast det blir fina små snittar att bjuda på, så det är värt pysslet.


8 st små laxrullar

2 ägg
4 msk vatten
1 krm salt
nymald svartpeppar
1 msk olivolja
100 g kallrökt lax i skivor
2 msk philadelphiaost
1/2 tsk wasabipasta eller riven pepparrot
1 msk finhackad dill


  • Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar. Hetta upp en stor stekpanna, ca 28 cm. Stek omeletten tills den stelnar på medelstark till svag värme. Den ska vara ganska tunn.
  • Vänd upp den på ett bakplåtspapper och låt kallna.
  • Lägg laxskivorna på omeletten. Blanda ost, wasabi och dill och bred över laxen. Rulla ihop till en rulle, ta hjälp av bakplåtspappret. Låt ligga ihoprullad i kylskåpet en stund. Skiva.


Det går bra att göra rullen helt klar dagen innan och bara skiva den inför serveringen.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Västerbottensost-terrine



En god smakbit!

Västerbottensost-terrine av Fredrik Eriksson

16 snittar á 2x2 cm

Ingredienser:
6 st  potatisar, medelstora, kokta, tärnade
1,5 st  gelatinblad
125 g  philadelphiaost
1 dl  crème fraiche
50 g/1 dl västerbottensost, riven
1 msk dill, finhackad
1 msk gräslök, finhackad
salt, snåla inte!
 vitpeppar

Garnering:
1 knippe gräslök
0,5 dl  löjrom, eller annan rom
0,5 st  citron, saft från
2 msk  rapsolja
salt, peppar



  • Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 min.
  • Vispa ihop hälften av philadelphiaosten med crème fraichen.
  • Värm upp resten av philadelphiaosten och smält tillsammans med de urkramade gelatinbladen.
  • Vänd i potatisen, crème fraicheblandningen, Västerbottensosten, örterna och krydda av med salt och peppar.
  • Häll upp i en form och låt stelna i kyl över natten.
  • Skär upp terrinen i fina rutor.
  • Finhacka rödlök och gräslök till garnering.
  • Blanda rom med citronsaft och rapsolja, smaksätt med salt och vitpeppar.

Den här förrättssnitten blev mycket uppskattad. Bara man gör den dagen innan är den enkel. Man skulle kunna äta den som egen rätt, då är detta recept för 4. Då kan man ha en laxbit till, eller fint rökt viltkött.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

En söndag som den är som bäst

Påskdagen med sol, slipjobb på båten, god mat och viktiga människor.

På sena eftermiddagen kom makens systrar och mamma med tillhörande till oss. Det var bara P som saknades, han hade den konstiga åsikten att det var skönare hemma ensam. Jaja, går man i 9:an vill man börja leva sitt eget liv. Men vi saknade dig faktiskt, vi uppskattat när du kommer!
Långe, smale, kloke H kom i alla fall, till vår minstings (och den andres) förtjusning.



Trevligt! Vi åt tills vi sprack. Eller nästintill.
Efter starten med påsksnittar och ägg serverade vi Jamies fem-timmars-lamm. (Det receptet hade jag fastnat för i en av Jamie Olivers kokböcker. Några dagar senare upptäcker jag att det ordagrant finns på Tasteline. Hmm .... Är de så de jobbar?)

Den grytan var fantastiskt god med tanke på arbetsinsatsen. Lamm, rotfrukter och örter kokar folieinpackat i vin i fem timmar i ugnen. Ut kommer en nästan färdig rätt med ljuvliga dofter av vin, vitlök, rosmarin. Det är bara att skiva upp köttet. Perfekta partymaten på våren när man vill vara ute istället för att stå vid spisen.

Vi serverade med en klick tjock youghurt och berberisbulgur, det blev gott men i snällaste laget. En accent saknades någonstans. Kanske en klick pesto på tallriken hade satt den piffen. Aioli skulle nog vara ett bra alternativ.

Avlutningen blev en fyllig, chokladstinn, kaloririk chokladcheescake. Mmmmm....mums. Även den tillhörde de lättlagade desserterna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Sliten skönhet

Det gick inte något vidare bra med båten igår. Det kändes som ett steg fram, fem tillbaks. Men den här bilden visar väl tydligt att även slitet och skamfilat kan vara vackert? Vårt skötebarn är faktiskt i mycket bättre skick än så här, ergo: mycket vackrare?




http://www.flickr.com/photos/sunnyuk/2288316335/


(Bilden kommer härifrån.)




Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Laxfärs med hummersås

http://www.flickr.com/photos/galant/3268338756/


(Bild från Flickr)

Den här ljuvliga rätten visade sig komma från tidningen Allt om Mat 1997. Den ligger intederas sida på nätet. Ett litet etiskt problem - jag har varken hittat på rätten eller lagat den själv: kan den bloggas om då? Nå, jag har ju faktiskt ätit den, och funnit den väldans god så here it goes:

Laxfärs med hummersås ur Allt om mat 1997
4 pers

100 g rent laxkött, i bitar
3/4 tsk salt
1 ägg + 1 äggvita
1/4 krm cayennepeppar
½ msk pressad citron
2 dl vispgrädde


Hummersås:

½ dl koncentrerad hummerfond
1 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
1 dl vispgrädde
1/4 krm cayennepeppar
2 msk maizenaredning eller 1 ½ msk vetemjöl

½ kg skalade räkor till serveringen



Färsen:
Värm ugnen till 125° med en långpanna varmt vatten i.
Skär laxköttet i bitar och mixa det väl i matberedare tillsammans med saltet.
Mixa ner det hela ägget, citron, cayenne och till sist grädden lite i taget utan att köra för länge.
Vispa äggvitan till skum och vänd ihop den med laxsmeten.
Fyll smorda portionsformar eller en ugnssäker form eller mindre springform, 16-20 cm diameter. Lägg ev också ett smort papper i botten.
Grädda i vattenbadet 50-60 minuter. Stjälp upp på värmda tallrikar eller uppläggningsfat, häll över lite hummersås och lägg skalade räkor över och runtom.

Hummersåsen:

Blanda samtliga ingredienser och sjud såsen under omrörning ett par minuter. Var försiktig med saltet, beroende på vilken fond som används.
Smaka av och servera.

Som synes är rätten väldigt lättlagad och går bra att förbereda. I min mun smakar den bra kall/sval, men man kan värma den försiktigt i micro. Såsen är dock godast varm.
Det behövs något grönt till för ögats skull, ärtmos, sauterad savoykål eller eget förslag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ägg - en masse!

Helgen har startat.




I går var vi bjudna till ett fantastiskt hus vid Mälaren, med en skicklig matlagare. Påskharen hade varit flitig, både vuxna och barn gjorde fynd bland buskarna. På ett superfint dukat bord - av duktige J -  serverades vi ägg - vilken överraskning - med rökt tonfisk och sardeller. Rökt tonfisk var en ny bekantskap. Smakrik, mjäll, lite mer som rökt skinka i konsistensen än annan rökt fisk.

Sedan fick vi en rökt lax med en fantastisk laxmousse till, den måste jag återskapa, och en hummersås. Hoppas jag får det receptet för det bara måste ingå i samlingarna! Luftig, sufflélik, smeksam, vänlig men inte mesig i smaken. Enligt information lätt att laga.

Nu är vi hemma igen och förberdelserna för helgens gäster här i huset har börjat. Hur kokar man 30 ägg till perfekt konsistens? Jag vill ha gulan krämig, men inte hård .... Jag har ju inte nog med mobiltelefoner.



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Stekt ankbröst med nudelsallad


Ankbröst är förförande gott, det smälter i munnen. Vacker att se på när det är stekt och uppskuret är det också.  För att inte nämna att det är snabbmat i gourmettappning.

När jag bodde i Berlin hade kvarterskrogen på menyn en rätt  "Knusprige Ente" med plommonsås. Den kan jag forfarande drömma om. Men hur dom lyckades få fettkappan så chipsknaprig förstår jag inte. Den var nästan så knaprig som svål från julskinkan, men tunnare, sprödare. Mina försök blir inte så, fastän själva ankan är god ändå.



Asiatiska äggnudlar med tuggig kärna

Koka upp vatten och häll över lämplig mängd äggnudlar för fyra personer i en skål. Låt stå medans du lagar resten av maten, ca en halvtimme. Häll av vattnet. Slå på dressingen.

Dressing:
1 droppe fisksås asiatisk
1 droppe sesamolja
1/2 dl risvinäger eller annan vit vinäger
2 msk ljus soya
1 bit ingefära  färsk, skalad och riven
en liten chili, finhackad
färsk koriander, hackad
4 msk majsolja
en dutt råsocker

Blanda ihop, smaka av. Salt? Socker?



Stekt ankbröst

2 st ankbröst
salt och peppar
smör


Skåra fettsidan vackert, salta och peppra. Stek fettsidan knaprig i smör. Lägg över ankbrösten i en ugnseldfast form med fettsidan upp.  Stek i ugnen till en innertemperatur på 62 grader.
Ta ut ankbrösten och lägg dem att vila i folie 10-15 minuter innan de skärs i skivor.

Servera ankbröst med nudelsalladen och någon lämplig grönsak. Vi hade färsk sparris hemma, men det var inte det optimala valet till kryddningen här. Jag skulle rösta på sockerärtor, speciellt om man vill spara tid.






(Jag måste gå en fotokurs snart. Alternativt byta kamera. Det var faktiskt mycket finare än så här, ni måste tro mig!)


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,



Riktiga vårtecken - inte en blomma

Livet på varvet har börjat. Härligt! Det betyder att det snart är vår på riktigt, och sedan sommar, och sedan sjön!




Det är inte alls mycket att göra. *fingrarna i kors*
Vi har slipat och lackat två av fem lager på överbyggnaden. Fönstren som tagits bort är ju bra att sätta tillbaka. Botten måste målas och plasten poleras till glans. Motorn behöver pysslas om, den kanske fått hosta över vintern. Därutöver behövs ny radiokabel, borras några hål, tätas några andra. Masten måste ses över. Luckorna i sittbrunnen ska återmonteras. Kapellet behöver impregneras, vi uppskattade trots allt inte den inbyggda duschen vid regnväder.
Sedan ska vi försiktigt bära skötebarnet i traktorgunga till dess rätta omgivning.

Det är lätt fixat, vi har tre helger till på oss. Ingen panik. Lugn, bara lugn.
(Om det är någon som älskar att rubba båt eller lacka eller polera eller putsa krom eller laga mat åt våra barn eller servera oss kaffe, skulle vi absolut inte hindra denne i sådant utövande.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Våfflad och glad



Som en annan matanalfabetisk tonåring på språng mellan skola, träning och kompisar blev kvällsmålet varma mackor i våffeljärnet. En sammansmältning av frasvåfflor och pizza ...

Jag hade glömt hur gott och smidigt det är när man är ensam. Dessutom få äta stående på 10 minuter och disk på 20 sekunder. Not bad!

Med en fyllning av getost, honung och färsk rosmarin blev även den icke längre tonåriga tungan lycklig.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Sagan om den magiska soppan

Lånad från Flickr: http://www.flickr.com/photos/audringje/2425490789/

Bilden är magiskt lånad

Det var en gång två snälla barn som hade en elak moder. Varje dag tvingades barnen iväg till tukt- och bildningshuset medan den elake modern och den snälle fadern förlustade sig i det dagliga värvet att skaffa guld till huset.
När solen gick ner fick barnen  komma hem igen för att mötas av de konstigaste lukter och smaker.

En dag håller den elake modern fram något vitt och knöligt. -- Det här är dagens middag, skrattar hon med något vilt i blicken.
Barnen flyr förtvivlade till skogs, en sådan hemskhet vill de undvika.

Den elaka modern släpar fram största grytan, sätter den på elden, hämtar vatten i källan och häller i grytan. Efter kommer det knöliga vita delade med största kniven, följt av underliga örter och stinkande saker.
Alltmedan den elaka modern rör i grytan viskar hon hemliga ramsor:
 -- Fran  Sson  Wret  Man  Ram  Sey  Lang.  
Var hon lärt sig såna trollformler är det ingen som vet.

När natten kyla blivit för hård smyger barnen hem igen, för att mötas av ett skinande blankt kök fyllt av väldofter. Vid det dukade bordet sitter den snälle fadern och den magiskt förvandlade modern - även hon ler vänligt.
-- Kom och sätt er, idag blir det pizzasoppa!
Tysta äter barnen - för det är så gott att de inte har tid att prata.

Sedan levde de lyckliga ända tills nästa måltid.


  • 1 blomkålshuvud
  • 5-6 potatisar
  • 1 liter vatten, kanske lite mer
  • en liten nypa socker
  • 1 dl créme fraiche
  • salt, peppar,
  • lite nyriven muskot
  • oregano efter smak, en rejäl dos
  • 40 g riven parmesan
  • finskuren gräslök

Koka blomkål och potatis i bitar i vatten med socker och lite salt i ca 15 minuter till de är mjuka.  Mixa med en stavmixer, eller gör så som just du brukar göra för att mosa kokta grönsaker. Tillsätt créme fraiche och sjud i fem minuter. Smaka av med muskot, oregano.  Tillsätt parmesanen, låt det inte koka mer nu.
Servera med finskuren gräslök på toppen.
Det smakar pizza med osten och oreganon, till och med för blomkålshatare.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Sockerkakslimpa

Ännu ett bikarbonatsbröd

Mums med ost


Lättlagat matbröd är något alla vill ha. Här kommer ytterligare ett i raden av alla bikarbonatsbröd. Vi fick receptet från grannen som fått det av moster Berit som fått det från ..... Det är som viskleken på dagis när "Fia hoppar hopprep" i slutet av ringen förvandlats till "Vi gillar loppbett". Det här loppbettet blev vårt slutresultat.

Det som skiljer detta recept från många andra är äggen och den otroligt höga sockehalten. Därav det interna arbetsnamnet sockerkakslimpa.
Man kan tycka vad man vill om socker, det här är ett bröd som får våra barn att våga äta mörkt bröd och kanske till och med ta en skiva till. Och en till. Vi vuxna tycker det är gott med salt-syrlig ost till sötman. Getost, kanske, eller havarti.

Det låter som många ingredienser. Ja, det är många ingredienser, men man kan ju improvisera till en del. Rågflingor kan bytas mot havregryn. Man kan hoppa över någon av fröerna eller kärnorna, likaså vetegroddarna. Sirapsmängden kan minskas till hälften, eller man kan hoppa över lingonsylten. Däremot ska det vara ägg och filmjölk. En gång provade jag med lättyoughurt men det blev inte lika saftigt. Det måste vara något i kemin i just filmjölk, antar jag.

När man ändå köper bikarbonat kan man använda det till mycket annat.

3,5 dl rågsikt
3,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl linfrö
1 dl pumpakärnor eller solrosfrön
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
2 dl rågflingor
0,5 dl vetegroddar eller lite mindre vetekli
1,5 dl sirap
1 dl lingonsylt
3,5 dl filmjölk
2 ägg


Blanda alla torra ingredienser i en bunke och alla fuktiga i en annan.
Tillsätt de torra ingredienserna till vätskan, blanda.
Smöra en 2-liters brödform och häll i smeten.
Degen blir väldigt kladdig. Använd blöta händer eller olja in baksidorna av två skedar så går det lättare att bre ut degen.
Grädda i mitten av ugnen i 175° i 1 timme.
Stjälp upp den och lägg den i handuk.

Den är god dygn 1. Om man inte tror att det man bakat går åt första dygnet - frys in, gärna skivat!

Läs även andra bloggares åsikter om  , ,

Finn Felen



Hitta felen i den här bilden.

Fokus, centrering, färger .... Hur många fel kan ni hitta? Facit längst ner.

Häromdagen var sjuåringen med och handlade. Vi vill gärna uppmuntra egna initiativ även på matfronten så han fick bestämma kvällens gastronomiska höjdpunkt. Bläckfisk. Som fiskpinnar. I Willys frysdisk hade han  hittat ett färglatt paket med en stor färgglad bläckfisk på. Varför inte? Prova kan man ju alltid.

I paketet låg ett antal mörkorangea pinnar med tunn, sandliknande panering. Vi följde instruktionen på paketet i ugnstemperatur och tid. Resultatet: Tvi vale! Jag lämnar sällan mat, men det här var oätligt. Den stackars lille matkreatören åt tappert och framhärdade att det var gott .... Men jag undrar, han lät lite dämpad.
Moset gjort på potatis och jordärtskockor blev desto godare.



Facit:
Visserligen fototekniskt bedrövlig bild, men rätt svar: Pinnarna ska bort!!!!!





Läs även andra bloggares åsikter om   , , , ,

Kanske, kanske inte - en chili con carne i Cincinnatistil


(Bild från Wikipedia Commons)

Alltså, det här är inte rocket science, direkt. Eller space cooking. Men barnen gillade kryddningen i den här chili-con-carne -kopian så mycket att jag måste memorera den någonstans. Basen är en vanlig köttfärssås som får puttra lite längre än vanligt med  hårda kryddor - spiskummin, stark paprika, kanel, stjärnanis, kaffe. Kanel är tydligen det som utgör Cincinattistilen, spiskummin tillhör texmexkryddorna. Ofta ska man ha oregano i, jag tog koriander. [Tillägg: Naturligtvis menar jag torkade korianderfrön, inte den i och för sig goda grön färska örten.]

800 g köttfärs
2 stora lökar, hackade
2 pressade vitlöksklyftor
2 burkar tomater
2 chilifrukter, finhackade
1 kanelstång
1 liten stjärnanis
5-6 korianderfrön, grovmortlade
1-2 st nejlikepluppar, blir för dominant med mycket
1 tsk spiskummin
1 tsk stark röd paprika
0,5 dl starkt kaffe .
1 krm salt

1 burk röda bönor
1 burk svarta bönor.


Fräs löken och vitlök mjuk i en gryta i olja, ha i tomater och kaffe.
Fräs kryddorna kort (!) i en stekpanna i lite olja, häll i grytan, salta.
Fräs köttfärsen i omgångar, ha i grytan.
Låt puttra  30 minuter. Ta upp kanelstången, om den ligger i för länge blir det för mycket pepparkakssmak för min gom. Ha i bönorna, låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar
Så här långt är det en ljuvligt doftande gryta med näst intill blommiga aromer. Jag tyckte det var för lite sting, det var snälla chilifrukter jag fått. Ha i mer i morgon!

Kyl snabbt. Servera nästa dag. Om så önskas - ha i mer chili och en HALV knivsudd röksalt. Det kan bli för jolmigt med för mycket röksmak, det är en svår krydda.
Majs måste förstås serveras till, kanske mjuka tortillas eller nachos. Öl till de som vill och får.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Futuristisk fotograf?


Inte mattant - matgubbe!

Även Lillemann vill visa upp sin mat. Så här serverade han sig själv lammkotletter med getost, rostad palsternacka och aubergineröra. Visst blev det en fin gubbe? Kanske blir han matkreatör en dag, med tanke på hur gärna han mixtrar ihop (ibland faktsikt riktigt goda) såser i köket.

Citronägg



De gick åt snabbt.


En ny favorit på påskbordet som är ruggigt lätt att göra. Viktigare ändå - väldigt god. Ursprungligen kommer receptet från Ingrid Eriksson i SvD. Nu har inte den tidningen någon matdel längre utan samarbetar med Tasteline. Därför finns receptet där också.

  • 8 st  ägg, hårdkokta
  • 0,5 st finrivet skal av  citron
  • 4 tsk kapris, liten, finhackad
  • 3 msk  rumstempererat smör
  • 3 msk  gräddfil
  • salt och nymald vitpeppar
  • cocktailkapris och citron till garnering


Skär av toppen på de kokta äggen äggen och ta försiktigt ur  gulorna. Mosa dem med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Spritsa tillbaka fyllningen i äggen. Garnera med kapris och citron. Servera i äggkoppar.


Läs även andra bloggares åsikter om  , , ,

Påskägg



Så här fina ägg gjorde vi förra året.



I asiatiska länder är Tea Eggs ett vanligt mellanmål man kan köpa på gatorna. I Taiwan säljs de till exempel på 7-eleven - tydligen uppemot 40 miljoner ägg per år!

Enkelt sagt är det hårdkokta ägg som man spräcker skalen försiktigt på. Sedan får de ligga och dra i smaksatt te i många timmar. Ju längre det får dra, ju mer smak - förstås. Efter vad jag förstår måste det vara svart te, för grönt te kan göra äggen för bittra. Jag måste säga att det förvånar mig, borde det inte vara tvärtom? 

Innan servering skalas äggen och gnids in i lite matolja så att de glänser vackert.

Bilderna är från våra ägg förra året. De fick ligga alldeles för kort tid (två timmar) i teet för att få någon speciell smak, men vackra blev de. Det är ju så att ögat lurar gommen.  Hushållsfärg ger andra effekter.


Marinadförslag till 10 ägg:

Förslag 1:

  • 1 liter vatten    
  • 1 tsk mörk soja
  • 1 krm salt    
  • 2 msk svart te  
  • 2 st stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk rivet apelsinskal

Förslag 2:

  • 1 liter vatten
  • 2 msk färsk  ingefära , riven
  • 1 krm salt
  • 1  citrongräs, finhackad
  • 1  röd chilipeppar , urkärnad och finhackad
  • 2 msk svart te

Låt marinaden koka ihop en halvtimme under lock. Lägg i de krackelerade äggen och låt dem ligga i upp till 8 timmar. De håller några dagar i kylskåp.


Läs även andra bloggares åsikter om  , ,

RSS 2.0