Svampsås i min pappas smak

Gasolgrill. Bah.
Fast den implicita funktionen att inte bränna upp träterrassen är en bra egenskap.

På sätt och vis var det han som lärde mig att laga mat. Varje lunch i 15 års tid kom han hem på lunchen för att gå ut med hunden. Oftast passade han på att laga till en enkel måltid åt sig själv.
Var jag hemma från skolan på lovdagar lagade vi mat tillsammans - enligt hans metoder. Alldeles för ofta - tycker jag idag, inte då - blev det slantad prinskorv och lite lök som frästes i en panna, i med två dl vispgrädde, salt och peppar, ät med pulvermos med ett rått ägg i till. En grönsaksdag kunde vi dessutom dela på en tomat. Jisses, det var tider ....
Svampsås i min pappas smak
2 slanka purjolökar
4 dl strimlad ostronskivling
1 dl (10 g) torkad shitake
1 klyfta vitlök
2 tsk soja
2 tsk kycklingfond
1/2 dl tokajer-slatt, eller annan god sherry eller lite portvin. Sött och starkt.
3 dl grädde
smör
peppar
Blötlägg shitaken i hett vatten en timme.
Strimla svamp och lökar.
Stek lök och svamp försiktigt i smör och aningens salt i ca 10 minuter tills svampen hunnit bli både blöt och torr igen. Slå på soja, fond, tokajer - låt koka in någon minut. Slå på grädden. Sjud på lägsta värme i 10 minuter. Peppra.
Läs även andra bloggares åsikter om svampsås, gasolgrill, ostronskivling, laga mat med pappa
Kommentarer
Trackback