Königsberger Klopse - Frikadeller i syrlig kaprissås
Königsberger klopse med potatis och saltad, lövtunn, krispig kålrabbi
Enklaste förklaringen är frikadeller, sjudna köttbullar, i syrlig kaprissås. Sardeller är vanligt i smeten som smaksättning. Här gjorde jag utan på prov. De behövs för aningens mer fyllighet i köttbullarna. Det här receptet är väldigt basic. Men såsen är ljuvligt god!
Frikadeller:
500 gr blandfärs
2 skivor dagsgammalt bröd
1 äggula
2 finhackade små schalottenlökar
1 tsk smör
1 liter god buljong, t ex av kalvfond
salt, peppar
Till såsen:
Buljongen från ovan
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
2 tsk mjöl
2 tsk smör
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk citronsaft
1 dl créme fraiche
2 msk kapris, avrunna
1 nypa socker
Frikadeller:
Fukta brödskivorna i vatten, pressa ut fukten igen.
Smält smöret och mjukstek den finhackade löken, ställ att svalna lite.
Blanda samman köttfärs, äggula, löken och brödet sönderrivet i en skål. Salta (0,5 tsk) och peppra. Forma ca 20 bollar. Är det svårt kan man ha i ett par matskedar av buljongen.
Koka upp resten av buljongen med pepparkornen och smulat lagerblad, till precis under kokpunkten. Lägg försiktigt i hälften av köttbullarna och låt sjuda i 12 minuter. Ta upp dem, håll varmt. Sjud resterande bollar.
Väntande bullar
Smält 2 tsk smör och rör i mjölet. Vispa lite i taget i ca 5 dl av buljongen från bullkoket och vitvinsvinägern . Låt sjuda några minuter. Blanda i créme fraiche och kapris, koka upp. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar vid behov och kanske en nypa socker.
Lägg i köttbullarna, servera. Ställ fram lite mer kapris för den som gillar det.
Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor om det ska vara riktigt traditionellt.
Läs även andra bloggares åsikter om Preussen, tysk mat, frikadeller, köttbullar, kapris
Kommentarer
Trackback