Gahkku, glödkaka - samiskt tunnbröd


Färskt bröd är en bristvara ombord. En liggedag ute på en fin ö kan man baka.

Det här är ett recept utprovat, i varianter,  sedan generationer av samer. De är ju vana att laga mat enligt scoutprincipen när de på somrarna flyttar ut i kåtor för att vara närmre renarna. Undrar om de fortfarande gör så, eller om de tar motorcykeln till husvagnen där solcellspaneler ordnar ström till mikro och kylskåp? Hmm, det borde jag ta reda på någon gång.

Recept: 10 stora kakor, storlek som en stekpanna

Lite smält margarin eller olja
1 l vatten eller mjölk (det går bra att blanda)
1 påse torrjäst
1 dl sirap eller socker
1 tsk salt
4–5 dl vetemjöl (1–2 dl kan bytas mot rågsikt
)


Gör upp eld. Medan glöden tar sig, gör degen i en bunke och låter den jäsa.
Det går förstås att grädda i en stekanna på spisen också.

  • Värm vätska och fett till fingervarmt (37° C).
  • Häll i jästen och rör om tills den löst sig.
  • Häll ner degspadet i bunken och blanda i sirap (socker), salt och gärna rågsikt.
  • Blanda därefter i så mycket vetemjöl att degen blir fast och inte längre klibbar  (som en bulldeg).
  • Rör en stund, 5-10 minuter, och låt sedan jäsa i 40 minuter under en duk.
  • Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad.
  • Hetta upp gjutjärnspannan på elden/plattan.
  • Picka hål i bröden med en gaffel och grädda i den heta pannan. Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av gaffeln. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet!
  • Ät brödet med en klick smör så fort det är färdigt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Lars-Nila Lasko

Jättebra att du gör reklam för samiska mattraditioner. Det skulle nog behövas mer inkluderat en samisk matlagningsbok. Men, ingen har kommit på idén ännu.



När det gäller samisk glödkaka (Hillagak'ko)så finns den i flera varianter och recept beroende från vilket samiskt område man kommer ifrån.



Lars-Nila Lasko

www.samiworld.has.it

2009-04-15 @ 00:04:13
URL: http://www.lasko.has.it
Postat av: pipopp

Hej Lars-Nila!

Någon med kunskap om samisk mat får väl starta en matblogg ...

Jag skulle tycka det vore intressant att läsa.

/Pipopp

2009-04-15 @ 08:11:24
URL: http://pipopp.blogg.se/
Postat av: Désirée

Hej!

Får jag lägga ditt fina recept på Gahkku på http://matbrod.ifokus.se med tydlig länk hit till din blogg?

Vänliga Hälsningar

Désirée sajtvärd på Matbröd

2009-09-17 @ 07:39:40
URL: http://matbrod.ifokus.se
Postat av: pipopp

Hej Désirée!



Klart du får, men jag vore glad om du istället hänvisade till min nyinflyttade blogg (dit jag tog med alla gamla inläggg.)



http://pipopp.wordpress.com/2009/04/14/gahkku-glodkaka-samiskt-tunnbrod/



/Pipopp

2009-09-17 @ 09:47:14
URL: http://pipopp.wordpress.com
Postat av: Bå

Har du verkligen 1 l vätska? Min deg blev bara vatten!

2011-08-20 @ 11:19:27
Postat av: Anita

Hej! Jag undrar också över mängden vätska kontra mängden mjöl????

2011-09-13 @ 10:04:51
URL: http://anitasskafferi.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0