Sallad med karré, mango och pak choy



För att vara en sån stor grönsaksfrossare, är jag ändå ingen stor konsument av sallader. Det är lite som pyttipanna,  kylskåpets överblivna rester åker ofta i utan större kärlek eller engagemang. Men precis som pyttipanna i bland är fantastiskt gott kan också sallad vara det. Om inspirationskällan är Melker Andersson och Årstiderna levererar grönsaker kan det bli riktigt, riktigt bra.

De där överblivna karréskivorna från helgen, det fina ståndet pak choy, fin mango och en asiatisk dressing med mycket smak blev tillsammans inte lösa beståndsdelar utan en helhet. Till och med de vackra men svårplacerade rädisorna passade bra.
(Rädisor. Vad gör man annars med dem? De är godast nyskördade, med salt, som snacks. Möjligen som smakstarkt tillbehör till en kall gurksoppa - men annars?)



Sallad med karré, mango och pak choy

3 överblivna grillade karrébiter, strimlade tunt
1 litet huvud  grönsallad, riven i mindre bitar
1 st morot, strimlad med potatisskalare
1 st gurka, strimlad med potatisskalare
10 st rädisor, slantade
1 st pak choy, strimlad
1 st mango, tärnad
1 st salladslök(ar), skivad
1/2 dl jordnötter, grovhackade

Dressing
2 msk fisksås
1 st lime, saften + skal
1 liten stark chili, finhackad
2 msk soja
1 tsk mynta torkad
1 tsk koriander på burk
1 msk vatten
1 msk rapsolja


Börja med dressingen. Häll lite,  en tredjedel kanske, av den över det strimlade köttet innan grönsakerna görs i ordning.
Varva alla grönsaker på ett stort fat. Lägg på köttet och sist jordnötterna. I vår familj är det bäst att servera dressingen vid sidan av.

Den mycket aromatiska fisksåsdressingen passar nog bra till sommarvitkål också, med nektariner, när det blir så dags.

[Uppdatering: En liknande - men inte lika - variant finns på den här bloggen.]



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0