Clam chowder (musselsoppa)

CornishMussels.JPG  Mussels and barnacles in the intertidal near Newquay, Cornwall, England. 	  Photograph taken by Mark A. Wilson (Department of Geology, The College of Wooster).    Original uploader was Wilson44691 at en.wikipedia  Permission  (Reusing this image) 	  Released into the public domain (by the author).


Ännu ett recept för litet kök och primitiva kylförvaringsmöjligheter.

Clam chowder - musselsoppa

360 g musslor i lake
4 medelstora potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tärnad morot om det finns
1 tärnad bit rotselleri om det finns
100 g skivat, rimmat sidfläsk eller bacon (hoppa i nödfall över)
6 dl grönsaksbuljong (vatten, buljongtärning eller fond)
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
1 citron
2 msk hackad persilja (önskvärt)
1 msk Maizena (eventuellt)



Häll av musslorna, spara spadet. Skala potatis, rotfrukter, lök och vitlök. Skär potatisen coh rotfrukter i tärningar och finhacka löken. Strimla fläsket fint.
Stek fläsk i en kastrull, när de är knapriga tillsätts alla grönsaker/potatis. Fräs grönsakerna i fläskfettet i någon minut. Tillsätt musselspadet och grönsaksbuljongen. Koka sakta tills potatisen är mjuk.  Hemma skulle man kunna mixa soppan här, på båten är det för krångligt. Tillsätt matlagningsgrädden och koka upp. Red ev av soppan med majsstärkelse utrört i lite vatten. Lägg i musslorna. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. Strö över persiljan.

Som variation: använd rökta musslor. Man kan också krydda med chiliflingor eller tabasco. I riktigt nödfall kan en burk kokosnötsmjölk ersätta grädden. Det blir gott, men ingen Clam chowder.



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0