Musslor i röd sås

Är det inte en lustig tanke att häromdagen var det en massa stockholmare som lagade musslor - samtidigt? Det vill säga de som prenumererar på Årstidernas lådor och gjort musseltillvalet. Undrar vad det vanligaste sättet är? Antagligen Moules Marinière med vitt vin och vitlök. 

Vi valde den här gången en mer asiatisk touche.







Musslor i röd sås:


2 kg blåmusslor med skal
1 st stor lök, finhackad
1 stor purjolök
3 st vitlöksklyftor, finhackade
2 st små citrongrässtänger, finhackade
2x2 cm färsk ingefära, finhackad
1  st stor röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
2 msk neutral olja
2 burkar hela tomater
2x2 cm ingefära (av en tjock), riven eller pressad i vitlökspress
1/2 dl hackad persilja
1 lime skal + saft
1 msk asiatisk vinäger
1 tsk (???) asiatisk fisksås - allvarligt, jag duttade och duttade, vet inte längre hur mycket det var. Smaka själv.


Gör en tomatsåsbas. Smält lökarna, citrongräs och chili i olja i en stor gryta. Tillsätt limeskal, första delen av den rivna ingefäran och tomaterna - dela tomaterna i grytan om de var hela. Låt puttra sisådär 20 minuter. Smaka av med limesaft, vinäger, fisksås, salt peppar. Behövs mer ingefära eller vitlök? Pressa i så fall.

Nu kan de rengjorda och kontrollerade musslorna skickas i. Koka 3-5 minuter under lockberoende på musselstorlek. De musslor som inte öppnat sig slängs. Strö över persilja. (Ett kungarike för lite koriander ...)

Servera med nudlar eller ät helt simpelt med fingrarna och  med gott bröd att suga upp såsen med.
Vi vuxna tycker om det, men faktiskt också ungarna. Antagligen för att det är härligt kladdig, meckig fingermat.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer
Postat av: Chezsofia

jag önskar att jag kunde få prenumerera på Årstidernas lådor...men vi bor tyvärr inte så till. Musslor är ju så gott.Kul med ett annorlunda recept. Jag har nog inte provat att tillaga ngt annat än just Moules marinière. Jag fick dock ett tips ifrån ostbloggen att koka dem i fransk cider.

2009-05-09 @ 20:19:18
URL: http://www.chezsofia.bloggsida.se
Postat av: pipopp

Koka musslor i veteöl ska visst också vara gott, men än har jag inte prövat.



Att få hemleveranser av grönsaker är otroligt bekvämt. Dessutom är det lite intellektuell utmaning att för det första lista ut vad man fått (för lat för att läsa lappen som följer med), för det andra hita på något med det som alla i familjen gillar.

2009-05-10 @ 20:06:18
URL: http://pipopp.blogg.se/
Postat av: Patricio

Hej det låter gott, Ska man ha lite vin (rött) och i så fall vilket eller spelar det någon roll,

MVH Patricio sund

2011-01-17 @ 19:57:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0