Långbakad fläskkarré - godare än grillat



Förra veckan var precis som de sista terminsveckorna i en skolbarnsfamilj brukar vara - ett himla flängande hit och dit mellan picknickar och avslutningar.

De normala  rutinerna sätts ur spel - och mat glöms bort i kylskåpet.
I slutet av veckan hittade jag en bit ledsen fläskkarré längst in. Utomhus regnade det så grilllusten var låg.

Som vanligt vet Matälskaren på råd i kreativa nödlägen: Tvålagat fläsk!

Mycket lyckat, rekommenderas inte bara när man glömt mat i kylen - det här passar till vardagsfest bara man planererar in köttbakningen dagen innan.
Jag - som är dödstrött på grillad fläskkarré - tycker det här var bästa sättet att laga fläskkött på.

Kryddningen andra dagen kan varieras i det oändliga. Smaksättningen nedan var klart asiatisk. Sötstarkt, smakrikt, otroligt mört kött med god fläsksmak. Kommer upp på familjens favoritlista.


Dag 1

Lägg ett stort stycke fläskkött i en gryta med lock  som kan stå i ugnen. I grytan ska också en bottenskyla vatten och lite buljong. Köttet ska i princip ångas, inte kokas.
Baka köttet i 2 timmar i ugnen på 125°.

Krydda sedan med hårda kryddor, såsom lagerblad, korianderfrön, nejlika eller vitlök beroende på vad köttet ska användas till sedan. Låt stå någon timme till tills köttet är riktigt mört.
Ta upp köttet, kyl det, förvara i kylskåp.


Dag 2

500 g långkokt kött (tillagad vikt)
2-3 msk finhackad ingefära
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
1/2 msk chilipasta t ex harissa. Det blev nyansen för starkt för barnen, men inte för de vuxna
2 tsk mald korianderfrö
1 msk ljus soja
1/2 tsk fisksås
 2 msk smör + 2 rapsolja till stekning
    

Tärna köttet fint i 1,5-cm-kuber och stek det på medelvärme med ingefära och lite salt i smör och olja. Köttet ska bli gyllenbrunt och knaprigt.

Tillsätt pressad vitlök och rör om. Nu ska tomatpuré, chilipasta och koriander ner. Rör om ordentligt. Tillsätt soja och fisksås.
Sedan citerar jag receptmakaren: "Fortsätt steka på låg värme tills ytan är torr och tegelröd med fläckar som drar mot, ehem, gyllensvart?"

Servera med ris och kanske lättkokta sockerärtor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0