Sockerkakslimpa

Ännu ett bikarbonatsbröd

Mums med ost


Lättlagat matbröd är något alla vill ha. Här kommer ytterligare ett i raden av alla bikarbonatsbröd. Vi fick receptet från grannen som fått det av moster Berit som fått det från ..... Det är som viskleken på dagis när "Fia hoppar hopprep" i slutet av ringen förvandlats till "Vi gillar loppbett". Det här loppbettet blev vårt slutresultat.

Det som skiljer detta recept från många andra är äggen och den otroligt höga sockehalten. Därav det interna arbetsnamnet sockerkakslimpa.
Man kan tycka vad man vill om socker, det här är ett bröd som får våra barn att våga äta mörkt bröd och kanske till och med ta en skiva till. Och en till. Vi vuxna tycker det är gott med salt-syrlig ost till sötman. Getost, kanske, eller havarti.

Det låter som många ingredienser. Ja, det är många ingredienser, men man kan ju improvisera till en del. Rågflingor kan bytas mot havregryn. Man kan hoppa över någon av fröerna eller kärnorna, likaså vetegroddarna. Sirapsmängden kan minskas till hälften, eller man kan hoppa över lingonsylten. Däremot ska det vara ägg och filmjölk. En gång provade jag med lättyoughurt men det blev inte lika saftigt. Det måste vara något i kemin i just filmjölk, antar jag.

När man ändå köper bikarbonat kan man använda det till mycket annat.

3,5 dl rågsikt
3,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl linfrö
1 dl pumpakärnor eller solrosfrön
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
2 dl rågflingor
0,5 dl vetegroddar eller lite mindre vetekli
1,5 dl sirap
1 dl lingonsylt
3,5 dl filmjölk
2 ägg


Blanda alla torra ingredienser i en bunke och alla fuktiga i en annan.
Tillsätt de torra ingredienserna till vätskan, blanda.
Smöra en 2-liters brödform och häll i smeten.
Degen blir väldigt kladdig. Använd blöta händer eller olja in baksidorna av två skedar så går det lättare att bre ut degen.
Grädda i mitten av ugnen i 175° i 1 timme.
Stjälp upp den och lägg den i handuk.

Den är god dygn 1. Om man inte tror att det man bakat går åt första dygnet - frys in, gärna skivat!

Läs även andra bloggares åsikter om  , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0