Rårakor av sötpotatis



Sötpotatis innhåller inte lika mycket stärkelse som vanlig potatis. Ska man steka den som rårakor behövs lite klister av något slag.
De här blev smakrika och lite knapriga. Kanske de passar som matigare förrätt eller enklare lunch. Fast det måste ju nämnas att det är lite pyssligt att steka tjugotalet småplättar, fyra åt gången, i en stekpanna. Fiffiga personer sätter på 2-3 stekpannor direkt. Det är inte snabbmat, precis.
Rårakorna fick högt betyg av familjen tillsammans med den halvstarka såsen.


Rårakor

400 g sötpotatis
1 lök
3 äggulor
1 dl mjöl
1 krm stark paprika
1 krm cayennepeppar
salt, peppar
rapsolja att steka i


Riv sötpotatis och lök grovt. Blanda med ägg, kryddor och mjöl. Salta och peppra ordentligt. Forma plättar direkt i stekpannan, ca 1 msk smet som plattas ut och föses ihop. På ganska hög - men inte högsta - värme behövs 4 minuter på varje sida. Vill man snåla med fettet kan rårakorna få rinna av på hushållspapper. Om man vill kan man steka dem i förväg och värma upp dem i ugnen, men då förlorar de knaprigheten. Smaken är förstås kvar.


Mangosås

1 mango, skalad, i bitar
1-1,5 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
4 cm purjolök, i mindre bitar
1 tumstor bit färs ingefära, skalad, i bitar
2 tsk dijonsenap
1 kryddmått gurkmeja
1 krm stark paprika
1 krm spiskummin - eller lite mindre
1 knivsudd cayennepeppar
salt, peppar


Mixa alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. Servera till rårakorna.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0