Änglamat såsom Hiram gjorde

http://www.flickr.com/photos/krischa/616842879/http://www.flickr.com/photos/kenjisnapshots/3176974748/http://www.flickr.com/photos/krischa/616843487/

Hirams Änglamat är en av mina favoritdesserter, speciellt bra om man har många gäster och vill förbereda fler dagar i förväg. Har man ingen glassmaskin är det ett utmärkt sätt att göra något glassliknande. Den har en tydlig vuxenkaraktär med spritsmaksättningen. Änglamat är egentligen rån fyllda med grädde smaksatt med bär, innan glassens tid. Det här receptet är väl helt enkelt den felande länken mellan gammeldags änglamat och dagens glass, möjligtvis via 80-talets parfaiter.

Grunden är ungefär en italiensk maräng som fryses och blandas med vispgrädde och smakämnen, för att sedan frysas igen. Lätt som en plätt!
Men man får vispa ett tag. Det är bra om man har en matberedare med vispinsats eller ett stativ till vispen.


Änglamat
ca 15 port

3 dl ren äggvita (från ca 10 ägg)
6 dl socker
2 ½ dl vatten
6 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2 dl valnötter och/eller mandlar
3 msk päronkonjak, kirschwasser eller allra helst punch tycker jag


  • Koka upp vattnet och sockret i en tjockbottnad kastrull, och låt koka tills lagen är 127 °C eller om du är utan termometer, lagen trådar sig mellan fingrarna. Använd helst en digital termometer, dock.
  • Dela under tiden äggen, mät upp och lägg upp i en stor vispskål. Vispa lätt (börja när sockerlagen är ca 120°) så att äggvitorna börjar skumma.
  • Häll sedan sakta den heta sockerlagen i en tunn stråle ner bland äggvitorna medan elvispen kör för fullt.
  • Vispa länge tills det hela blir en tjock, glänsande, vit massa. Fortsätt sedan ett tag och låt det hela svalna. Om du vill att det ska gå fortare, ställ vispskålen i ett isbad.
  • Frys den italienska marängen i minst 4 timmar.
  • Karamellisera nötter eller mandlar, dvs smält sockret till det är vackert brunt, lägg i nötterna, bred ut  på bakplåtspapper och låt stelna. Grovhacka massan när den svalnat.
  • Ta ut den ganska hårda marängsmeten ur frysen, skär den i skålen med en kniv tills den börjar mjukna lite.
  • Vispa grädden tjock och smaksätt med spriten.
  • Blanda äggvitemassan, nötterna (spara lite till dekoration) och grädden med en sked och lägg i två serveringsformar. Frys igen.
  • Innan servering, ta ur frysen en stund innan, massan är hård. Dekorera med de kvarvarande nötterna.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer
Postat av: Helenw

Jag har originalreceptet på änglamat från Hirams bok "Hirams bästa recept" om du fortfarande är intresserad.

2011-06-14 @ 21:06:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0