Ga xào xa ot

Vietnamesisk kyckling med citrongräs och chili, betyder det, det fattar väl vem som helst!
Uttalet däremot är svårare att gissa sig till.
Fast min variant är nog svenskt förfuskad. Det gör inget för den blev himmesk. Vilka smaker! Hela gommen blev fylld. Sött surt aromatiskt, antagligen umami. En upplevelse!

image94

Jag lagade förr rätt mycket thaimat i svensk tappning, basen var ofta kokosmjölk så klart, ingefära, chili och citrongräs likaså.
Vi tröttnade hela familjen efter några år, tunnbrödrulle från mojjen var mer exotiskt i vårt hem.
Den här rätten kände nu så ny och spännande, speciellt som den var utan kokos.

Pak soi är ungefär detsamma som minimangold. Man kan säkert använda spenat också.

Ingredienser
600 g kycklingfilé
2
stänglar à 15 cm användbart, finhackat citrongräs
1 gul lök finhackad
2 msk finhackad färsk ingefära
1 msk finstrimlad röd chili fast jag tog 2 tsk sambal oelek
1 msk finhackad vitlök = två stora klyftor
2 msk fisksås
2 tsk ljus soja, kanske lite till
2 dl vatten
1 tsk socker
1⁄2 tsk peppar
3 msk olja
6 st små pak soi, 400 gr kanske. Borde ha dubblerat!! Eget tillägg denna gång
300 g trattkantareller.
Eget tillägg denna gång
finstrimlade myntablad till garnering, färsk koriander tog jag

Skär kycklingen i grova bitar, 4 st per filé.
Finhacka citrongräset. Hacka lök, vitlök och ingefära fint.
Dela pak soi i grönt och vitt. De vita hårda delarna strimlas. De gröna bladen rivs i halvor lite slarvigt och läggs åt sidan.

Fräs lökar, ingefära och det vita av pak choi i lite olja.
Slå på vatten, fisksås, soja och socker.

Bryn kycklingbitarna i en stekpanna vid sidan och lägger över bland grönsakerna i såsen. Låt småkoka i 7-8 minuter tills kycklingen är helt klar. Smaka av med peppar

Fräs under tiden svampen i pannan som kycklingen stektes i.
Ta upp svampen och lägg i grytan. Vi i familjen har en person som inte tål just trattkantareller, så hos oss fick var och en ta på sin tallrik.

Precis innan servering fräs på de gröna pak soi-bladen 30 sekunder och rör ner i grytan
Strö över precis nyhackad färsk koriander och servera.

Den här gången blev det rött råris till.

Kommentarer
Postat av: annamaria

Kanske skulle kunna övertala maken till detta härliga recept - han har också tröttnat på kokosmjölksmat och dessutom växer det snart ut vingar (ätit mycket kyckling). Jag som älskar all thaimat...och gärna starkt...

2007-10-31 @ 17:58:43
URL: http://annamariasmatblogg.blogspot.com
Postat av: pipopp

Det här är verkligen värt att prova, en favorit.
Sting saknas inte.
:-)

2007-10-31 @ 20:46:42
URL: http://pipopp.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0